2018-06-21

Укргазвидобування налагоджує комунікацію з громадами й органами місцевої влади

Минулого тижня представники департаменту земельних відносин АТ «Укргазвидобування» провели у Харкові низку заходів, спрямованих на встановлення взаємовигідного партнерства із місцевими громадами, представниками органів місцевої влади, громадськістю та журналістами.

На початку тижня представники департаменту земельних відносин АТ «Укргазвидобування» провели у Харкові громадські слухання за процедурою ОВД для продовження дії спеціального дозволу на користування надрами Дружелюбівського родовища, що знаходиться на території Харківської області. Згідно з Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» організатором слухання було Міністерство екології та природних ресурсів України.

Це перші слухання, спрямовані на подальше подовження дії спеціального дозволу на користування надрами. Згідно із законодавством АТ «Укргазвидобування» інформує громадськість про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності Товариства. Під час презентації присутніх поінформували, що у разі подальшої промислової розробки Дружелюбівського родовища з видобування вуглеводнів передбачається вжиття заходів з охорони навколишнього середовища, які включають  попередження та зниження рівня забруднення повітряного та водного середовища.

Зотриманням спеціального дозволу та можливістю здійснювати видобуток природного газу місцеві мешканці матимуть додаткові надходження до місцевих бюджетів за рахунок рентних платежів.

Додатково: Станом на сьогодні АТ «Укргазвидобування» розпочало 93 процедури з оцінки впливу на довкілля. З них 52 процедури за спецдозволами та 38 щодо буріння. Щодо шести процедур перейшли до наступного етапу – проведення громадського обговорення звітів з ОВД.

Представники департаменту земельних відносин АТ «Укргазвидобування», продовжуючи налагоджувати комунікації, провели тематичний діловий сніданок з фахівцями Товариства, представниками державних органів влади, представниками місцевої влади, журналістами та громадськими активістами.

Обговорили прозоре управління коштами від рентних платежів, спрямованими до місцевих бюджетів в результаті видобутку природного газу.

Під час заходу представник ГО «Нова енергія» презентував проект з контролю використання надходжень від рентних платежів на місцях. Так, на прикладі Чкалівської територіальної громади, яка знаходиться на території Харківської області, було продемонстровано результати розподілу коштів місцевого бюджету від рентних платежів.

Додатково: Товариство за перші чотири місяці направило до місцевого бюджету Чкалівської ОТГ майже 5 млн грн.

Менеджер проектів з управління екологічними ризиками відділу екологічного менеджменту та внутрішнього аудиту Департаменту з охорони довкілля екологічної та радіаційної безпеки АТ «Укргазвидобування» Євген Василенко презентував можливості використання відкритих даних для моніторингу фактичних витрат місцевих бюджетів. На прикладі офіційного Порталу публічних фінансів України показав можливості відслідковування надходжень і витрати бюджетних коштів на рівні кожного окремого платежу. Пояснив можливості створення інтерактивних інформаційних інструментів для ознайомлення громади з фактичним рухом бюджетних коштів.

Розгляд розподілу рентних платежів у Харківській області під час ділового сніданку є досить важливим питанням для Товариства. Адже лише за перші чотири місяці до бюджетів різних рівнів Харківської області було направлено 195 млн грн, а згідно з прогнозами за рік ця сума складе близько 593 млн грн.

Товариство зацікавлено, щоб кошти було спрямовано на реалізацію соціально-інфраструктурних проектів. Для популяризації теми щодо розподілу ренти та просвітницької діяльності серед населення представники АТ «Укргазвидобування» залучають громадських активістів, журналістів і представників органів місцевої влади.

Цього самого тижня представники Департаменту земельних відносин провели робочі зустрічі із головами адміністрацій, районних і сільських рад, депутатами Гадяцького та Котелевського районів, Полтавської області. Обговорили головну проблему районів – відновлення доріг місцевого значення.

Для вирішення було погоджено механізм пайової участі АТ «Укргазвидобування», районних адміністрацій, районних і сільських рад у роботах з відновлення доріг, а також формування робочих груп для обстеження проблемних ділянок доріг за маршрутами руху технологічного транспорту АТ «Укргазвидобування».

Одночасно змінюючи підходи до управління та підвищуючи ефективність роботи, представники Товариства демонструють готовність до встановлення взаємовигідного партнерства, яке дозволить досягти поставлених цілей – Програми 20/20.