2018-06-01

Укргазвидобування було змушене зупинити видобуток на Південно-Коломацькому родовищі

30 травня 2018 року АТ «Укргазвидобування», відповідно до законодавства України, вимушено зупинило видобуток вуглеводнів зі свердловин Південно-Коломацького родовища. Зупинка зумовлена затримкою перереєстрації ліцензії. І

це в той час, коли країні, як ніколи, потрібна енергонезалежність, і газовидобувні компанії почали в 2017-18 роках показувати позитивну динаміку у видобутку газу. Кожний недоотриманийкубометр газу тільки віддаляє нас від мети – української енергонезалежності.

Добовий дебіт зі свердловин Південно-Коломацького родовища станом на 30 травня цього року становив 30 тис. м3 природного газу та 1 т газового конденсату. До кінця цього року втрати вуглеводнів із цього родовища сягнуть понад 6,42 млн м3 природного газу і понад 210 т газового конденсату.

Видобуток на родовищі зупинений, тому що термін дії спеціального дозволу №2792 від 31.05.2006 року на користування надрами з метою геологічного вивчення, зокрема дослідно-промислової розробки Південно-Коломацької площі, розташованої в Харківській області, завершився 31 травня 2018 року.

Ще у грудні 2017 року Товариство направило до Держгеонадра України заяву з пакетом документів щодо надання спеціального дозволу на користування надрами Південно-Коломацького родовища терміном на 20 років з метою видобування вуглеводнів, але рішення щодо його надання так і не було ухвалене.

Протягом дії спецдозволу №2792 Укргазвидобування за власні кошти пробурило 4 свердловини. В 2007 році, за результатами випробування свердловини №31 з горизонту С-5 верхньосерпуховського під’ярусу нижнього карбону, отримано промисловий приплив газу і відкрито Південно-Коломацьке родовище.

У 2015 році УГВ, знову за власні кошти, відповідно до вимог законодавства, виконало геолого-економічну оцінку запасів вуглеводнів Південно-Коломацького родовища.

Це перша сумна «ластівка», однак, на жаль, не єдина проблема. Загалом УГВ досі не отримало від Держгеонадра України рішення щодо продовження термінів дії 39 спецдозволів на видобування вуглеводнів – через відмову Міністерства екології та природних ресурсів та затримку з публікацією змін до Постанови КМУ 615, хоча всі необхідні матеріали щодо них були направлені ще в листопаді 2017-го – січні 2018 року. Через відсутність бланків продовжених спецдозволів блокується введення нових свердловин в експлуатацію, що ставить під загрозу виконання Програми«20/20» та досягнення Україною енергонезалежності.

Довідково
З грудня 2017 року набув чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД), відповідно до якого з метою видобування корисних копалин необхідно здійснити оцінку впливу на довкілля. Більшість підзаконних актів, які визначають безпосередню процедуру проведення ОВД, були опубліковані та стали чинними лише наприкінці грудня 2017 р. – на початку січня 2018 р. Водночас, станом на сьогодні, ще не всі підзаконні акти ухвалені, що фактично унеможливлює проведення ОВД у регіонах.
Крім цього, ця процедура є досить тривалою та займає щонайменше 3-4 місяці. У проекті змін до Постанови №615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», ухваленому Урядом 25 квітня 2018 року, врегульовується зазначене питання. Однак ця постанова ще не опублікована, отже, не набрала чинності. АТ «Укргазвидобування» закликає Уряд невідкладно опублікувати відповідну Постанову №615 та розблокувати процес отримання і продовження дії спецдозволів.