2023-01-13

Українські дослідники встановили, що оптимальна гідратація може уповільнити процес старіння

Вживання води також впливає на ризик розвитку хронічних захворювань, можливість ранньої смерті або на швидкість старіння, повідомляє Національний інститут здоров’я, в опублікованій у понеділок статті у журналі eBioMedicine.

«Результати свідчать, що правильна гідратація може уповільнити старіння та продовжити життя без хвороб», зазначила автор дослідження Наталія Дмитрієва.

Вивчення того, які профілактичні заходи можуть уповільнити процес старіння, є головним завданням профілактичної медицини, вважають автори дослідження.

Автори вважають, що оптимальна гідратація може уповільнити процес старіння, ґрунтуючись на попередніх аналогічних дослідженнях на мишах. У цих дослідженнях довготривале обмеження води підвищило рівень натрію в сироватці крові мишей на п’ять млмоль на літр і скоротило тривалість їхнього життя на шість місяців, що дорівнює приблизно 15 рокам життя людини, згідно з новим дослідженням. Рівень сироваткового натрію можна виміряти в крові, і він підвищується, коли ми п’ємо менше рідини.

Використовуючи дані про стан здоров’я, зібрані протягом 30 років від 11 255 дорослих, дослідницька група виявила, що чим вище рівень натрію в сироватці крові, тим гірші показники здоров’я.

Дорослі з вищим рівнем натрію мали на 10 %-15 % більший шанс бути біологічно старшими за свій хронологічний вік порівняно з тими, у кого натрій був меншим.

Учасники дослідження з вищим ризиком швидкого старіння також мали на 64 % вищий ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцева недостатність, інсульт, фібриляція передсердь, захворювання периферичних артерій, хронічне захворювання легенів, діабет і деменція, а також на 21% вищий ризик ранньої смерті.

Високий рівень натрію в сироватці крові був не єдиним фактором, пов’язаним із захворюваннями, ранньою смертю та швидким ризиком старіння — ризик також був вищим серед людей із низьким рівнем натрію в сироватці, що пояснюється захворюваннями, які викликають проблеми з електролітами, кажуть автори.

«Зменшення вмісту води в організмі підвищує рівень натрію в сироватці крові, тому результати показують, що достатня гідратація може уповільнити процес старіння та запобігти або відстрочити хронічні захворювання», сказала Дмитрієва.

На рівень натрію в сироватці крові впливає споживання води та іншої рідини, а також фруктів і овочів з високим вмістом води.

Отже, для підтримання здоров’я і продовження життя Національна академія медицини рекомендує жінкам споживати 2,7 л рідини щодня, а чоловікам – 3,7 л. Ця рекомендація включає всі рідини та багаті водою продукти, такі як фрукти, овочі та супи. Оскільки середнє співвідношення споживання рідини до їжі становить приблизно 80:20, то добова кількість води – дев’ять чашок для жінок і 12,5 чашок для чоловіків.