2016-02-10

Українська антарктична станція "Академік Вернадський" відзначає 20-річчя

У лютому 2016 року вітчизняні дослідники Антарктики відзначають 20-річчя української антарктичної станції «Академік Вернадський».

На початку квітня 2016 року, коли відбудеться зустріч ювілейної 20 української антарктичної експедиції, яка зимувала сезон 2015-2016 років на станції, буде відзначатися 20-ліття досліджень України в Антарктиці. Адже в цей період наші науковці вперше взяли участь у виконанні проектів ІІІ Міжнародного Полярного Року,який тривав три зимівельні сезони. Українські вчені успішно провели в Києві ХХХІ Консультативну нараду країн-підписантів Договору про Антарктику, ініціювали регулярне проведення в українській столиці Міжнародних антарктичних конференцій (МАК). Також було започатковано низку робіт, спрямованих на модернізацію станції та створення Національної бази антарктичних даних.

Оргкомітет із проведення урочистостей затвердив план заходів, частина яких вже реалізована. Зокрема, виданий двотомний прес-кліп «Антарктична Україна в дзеркалі преси 1994-2014 років», готуються проекти ювілейної поштової марки та художніх конвертів тощо.

6 лютого відбувся інформаційний телеміст із Антарктикою з нагоди 20-річчя Української антарктичної станції «Академік Вернадський». У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, директор Національного антарктичного наукового центру МОН України Валерій Литвинов, академіки НАН України. Українські науковці з острова Галіндез доповіли присутнім у студії про роботу станції «Академік Вернадський».

9 лютого 2016 року в Національному музеї історії України відкрита спеціальна експозиція, присвячена ювілею станції «Академік Вернадський».

Слід зазначити, що 31 березня 2015 року на антарктичну станцію вирушила двадцята українська антарктична експедиція. У складі експедиції 12 фахівців – біологи, метеорологи, геофізики та інженери-механіки, лікар та повар.

Наукова база на Аргентинських островах поблизу Антарктичного півострова була заснована під час британської експедиції на Землю Грейама в 1934-1937 роках. У 1947 році англійці вирішили заснувати повноцінну цілорічну метеорологічну станцію. Станція була названа базою «F», а в 1977 році була перейменована в станцію «Фарадей». 6 лютого 1996 року над Антарктидою замайорів синьо-жовтий прапор України. Минуло 20 років з часу, коли Англійське Антарктичне Товариство передало Україні станцію «Фарадей». Згодом українська станція була названа «Академік Вернадський».