2015-08-18

Україна залучатиме успішний досвід Польщі у природоохоронній діяльності

Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський звернувся до Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні п. Генрика Літвіна з пропозицією налагодити співпрацю у напрямку функціонування державних природоохоронних органів. Успішний польський досвід буде залучений під час створення в Україні нової Екоінспекції.

Валерій Вощевський проінформував Генрика Літвіна про початок реформування системи державного екологічного контролю в Україні.

Як зазначив Віце-прем’єр-міністр України, Уряд прагне посилити природоохоронну діяльність з метою поліпшення і відтворення якості навколишнього середовища. Зокрема, планується створення єдиного контролюючого державного органу у сфері довкілля, передавши йому всі контрольні функцій, що наразі перебувають у компетенціях різних органів державної влади, а також передбачивши чинники, що виключать корупційну складову у його діяльності.

«Враховуючи успішний досвід Республіки Польщі у природоохоронній діяльності, звертаємося до Вас із пропозицією налагодити співпрацю у напрямку функціонування державних природоохоронних органів», – підкреслив у зверненні Валерій Вощевський.

За словами урядовця, групі експертів, що працюють над створенням нової Екоінспекції, цікаво ознайомитися з функціонуванням подібного органу в Польщі на національному і регіональному рівнях, дослідити практичні механізми контролю за дотриманням природоохоронних норм, інтеграції екологічної політики в інші галузеві політики.

Віце-прем’єр-міністр України попросив Генрика Літвіна допомогти налагодити ефективну комунікацію з польськими фахівцями у зазначеній галузі.

Як повідомлялося, Європейська Бізнес Асоціація підтримала ініціативу Віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського стосовно ліквідації Державної екологічної інспекції України та створення замість неї якісно нового органу влади з новим кадровим складом.

Нагадаємо, як заявляв Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський, нова Екоінспекція відійде від каральних функцій до превентивної діяльності, людський фактор у роботі нової структури буде зведений до мінімуму на користь дистанційного контролю технічними засобами.

Як раніше повідомлялося, Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський ініціював створення нового, єдиного контролюючого органу у сфері охорони довкілля та передачу йому всіх функцій контролю у цій галузі. Це сприятиме зменшенню кількості проведення перевірок та підвищенню їх ефективності.

За його словами, на сьогодні більшість екологічних інспекторів не контролюють стан навколишнього природного середовища, займаються імітацією діяльності, фактично не оцінюють вплив промислового і комунального забруднення вод, атмосфери, виснаження природних ресурсів та корисних копалин.