2008-06-19

Україна. В угоду бізнесу на Донеччині знищать унікальні озера

Землю біля соляних озер Сліпе і Грибне (Слов'янськ, Донецька область) місцева влада здасть в оренду для забудови.

Як повідомив керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, в Донецької області соляні озера знаходяться на території заповідників. І хоча згідно із законом землю з таким статусом віддавати в оренду заборонено, саме це і збираються зробити — декілька приватних фірм хочуть орендувати територію біля озер на 49 років.

Як пише журнал «Влада грошей», перешкод на дорозі забудови соляних озер в Україні — достатньо. Діяльність на прибрежній території озер регулюють і Водний кодекс, і Кодекс про надра України. У випадку з соляними озерами – це ще й цілющі властивості та водні басейни загальнодержавного значення, це регулює і Закон «Про курорти». Цей закон недвозначно забороняє проведення на берегах озер будь-якої діяльності, яка може сприяти розвитку небезпечних геологічних процесів, а також вплинути на природні лікувальні чинники курорту і його екологічний баланс.

«Озера Сліпе й Грибне входять в територію ландшафтного парку «Слов'янський курорт». Жодного будівництва там не ведеться, а про факти виділення землі біля озер мені нічого не відомо», - повідомив начальник головного управління охорони природного довкілля Донецької ОДА Сергій Третьяков.

Третьяков також заявив, що переживати за долю донецьких соляних озер не варто, бо завдяки щедрості обласного бюджету ландшафтний парк дефіциту в коштах не відчуває.

NGO.DONETSK.UA