2010-05-26

Україна. Триває робота над Держгеолкартою-200

У першому кварталі 2010 року Держгеолслужба продовжувала роботи по одному з пріоритетних напрямів – РГД (регіональні геологічні дослідження), пов’язаних зі створенням Держгеолкарти-200 (в т.ч. геологічне та гідрогеологічне до вивчення раніше закартованих площ масштабу 1:200 000, підготовка до видання номенклатурних аркушів), здійснювала геолого-прогнозне картування масштабів 1:200 000 і 1:50 000, підготовку геофізичних і геохімічних основ, геологічну зйомка шельфу Чорного моря масштабу 1:200 000. Зазначеними дослідженнями створюється прогнозно-ресурсна база мінеральної сировини, яка наступними пошуковими і пошуково-оцінювальними роботами перетворюється у конкретні об’єкти (ділянки) пошукових робіт, що у визначеному порядку надаються у користування. Такі цифри озвучив на колегії Держгеолслужби її керівник Анатолій Безух.

За результатами геофізичних досліджень у межах  Приазовського блоку УЩ виявлено 24 локальні гравімагнітні аномалії трубочної і дайкової форм, що вірогідно пов’язані з проявами кімберлітового магматизму.

Проводилися геофізичні дослідження з метою визначення перспектив нафтогазоносності у Західному регіоні на 5 площах, Східному і Південному – на трьох площах.

Завершено морські сейсморозвідувальні дослідження 3Д на площі Одеська-Безіменна, що дозволить переоцінити її ресурсний потенціал.

Підготовлено до глибокого буріння три структури загальною площею 29,3 кв. км з перспективними ресурсами 13,158 млн т ум. палива.

Проте, за словами А. Безуха, продовжується тенденція, яка спостерігалася і в минулих роках – нафтогазовидобувні підприємства не виконують запланованих обсягів сейсморозвідувальних досліджень. Сьогодні такі дослідження в обмежених обсягах виконуються тільки ДК “Укргазвидобування”. Це вже спричинило помітне вичерпання фонду підготовлених до глибокого буріння об’єктів, а, отже, і значне зниження ефективності геологорозвідувальних робіт на нафту і газ і виснаження ресурсної бази вуглеводнів. Для інтерпретації матеріалів сейсморозвідки складно побудованих об’єктів у недостатній мірі використовуються сучасні новітні геофізичні технології (розробки УкрДГРІ та інші), що суттєво знижує якість побудови геологічних моделей та ефективність 3Д-сейсморозвідки.

Продуктивний горизонт