2023-07-16

Україна та Данія розпочинають співпрацю у сфері вітрової енергетики

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Данія в Україні Олє Егбергом Міккельсеном. Під час зустрічі сторони обмінялися оригіналами Меморандуму про розширення енергетичного партнерства в галузі вітрової генерації, підписаного наприкінці квітня 2023 року в онлайн-режимі міністрами енергетики обох країн.

Герман Галущенко подякував Данії за підтримку енергетичного сектору України – надану гуманітарну допомогу, а також внесок Королівства до Фонду енергетичної підтримки України, створеного спільно із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

Очільник Міненерго також наголосив на ефективній співпраці з данською стороною у реалізації проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури Миколаївщини.

Герман Галущенко наголосив, що Енергетична стратегія України до 2050 року передбачає стрімкий розвиток вітрової енергетики, яка має забезпечити децентралізовану та стійку генерацію в майбутньому. І співробітництво з Данією у відповідній сфері відіграє важливу роль для досягнення поставлених цілей.

Під час зустрічі сторони обговорили напрямки подальшої співпраці щодо реалізації положень Меморандуму про розширення енергетичного партнерства в галузі вітрової енергетики. Перший етап співпраці включатиме прискорене дослідження потенціалу української офшорної вітрової енергетики Світовим банком і Данським технічним університетом (DTU Wind) до вересня 2023 року.

Також на зустрічі сторони підтвердили наміри спільно працювати над прискоренням енергетичного переходу відповідно до цілей та пріоритетів розвитку енергетики обох країн.