2024-07-25

Україна шукає допомоги міжнародної спільноти для відновлення ГМК

Україна закликала міжнародних експертів підтримати її гірничо-металургійну галузь, оскільки війна руйнує інфраструктуру і спричиняє дефіцит робочої сили. Про це повідомляє The Northern Miner.

Як зазначається, об’єднання підприємств «Укрметалургпром» звернулося із відкритим листом до світових гірничодобувних компаній. Група, що представляє український ГМК, називає значними проблемами руйнування маріупольських меткомбінатів та логістичні питання. Окрім того, понад 20 тис. працівників галузі пішли до лав армії, що призвело до критичного дефіциту кваліфікованих кадрів.

«Ми пропонуємо створити міжнародну консультативну раду, що складатиметься з експертів-волонтерів, колишніх і нинішніх керівників, консультантів і дослідників, щоб допомогти. Ви станете частиною історичних зусиль, спрямованих на відновлення нації та реформування галузі», – зазначив у листі Олександр Каленков, президент ОП «Укрметалургпром».

ГМК України має життєво важливе значення для підтримки обороноздатності країни та відновлення інших галузей промисловості. Галузь забезпечує 11-12% ВВП, її важливість виходить за рамки економічної статистики. Окрім того, кожне робоче місце у металургії створює ще п’ять робочих місць у допоміжних секторах.

Україна попри повномасштабне вторгнення РФ прагне приєднатися до стратегії ЄС щодо «зеленої» сталі, інвестувати у відновлювані джерела енергії та розширити різноманітність робочих місць. Вона також розраховує на свої поклади залізної руди та стратегічне розташування, щоб задовольнити європейський попит і збільшити обсяги торгівлі.

«Демонстрація підтримки з боку глобальної робочої сили вкрай необхідна для надання порад та обміну досвідом з українськими працівниками», – зазначає Олександр Каленков.

Президент ОП «Укрметалургпром» повідомив, що для подолання дефіциту кадрів галузь почала наймати більше жінок, і може скористатися глобальним прогресом у створенні інклюзивних робочих місць. Українські компанії ГМК також вжили безпекових заходів для своїх працівників, галузь підтримує військовослужбовців та тих, хто повертається з лав армії.

Олександр Каленков вважає, що відновлення та трансформація української металургійної промисловості є досяжними, але лише за підтримки світової гірничодобувної спільноти.

«Ми запрошуємо кваліфікованих робітників, інженерів і візіонерів з усього світу приєднатися до нас у виконанні цього монументального завдання. Разом ми можемо створити стійке майбутнє для цієї важливої галузі», – йдеться у листі.

«Укрметалургпром» запросив надсилати відповідні пропозиції на електронну пошту: [email protected]

Нагадаємо, що брак кадрів може поставити український ГМК на межу виживання. Тривала мобілізація, масова внутрішня та зовнішня міграція призводять до нестачі персоналу в країні.