2010-12-21

Україна. Профільний комітет схвалив законопроект про внесення змін до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку МСБ України на період до 2010 року»

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України на своєму засіданні, що відбулося 15 грудня 2010 року, розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року» і рекомендував парламенту прийняти його в першому читанні. Схвальний відгук на законопроект надали також представники комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Законопроект пропонує продовжити до 2030 року дію чинної Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України та внести у неї зміни і доповнення щодо оцінки загального стану мінерально-сировинної бази України, змісту напрямків Програми за видами мінеральної сировини, механізмів, етапів та очікуваних результатів її реалізації, у тому числі розрахунків обсягу фінансування та переліку заходів.

За словами заступника голови Державної геологічної служби Дмитра Гурського, нова Програма є стратегією надійного комплексного розвитку не лише мінерально-сировинної бази, а й мінерально-сировинного комплексу в цілому, тобто всіх галузей і підгалузей економіки України. У Програмі визначені основні завдання і тактичні шляхи надійного забезпечення видобувних та переробних галузей мінеральною сировиною.

«Усе те, що намічено приростити для забезпечення розвитку різних галузей народного господарства, згідно з Програмою відбуватиметься за рахунок державного фінансування тільки на 13,7 % від того, що буде залучено в цілому для виконання цієї Програми. Решта – це кошти інвесторів, з якими Держгеолслужба вже давно веде переговори, зокрема щодо стимулювання ними насамперед розвитку нетрадиційних джерел енергетики», – відзначив Д. Гурський.

До 2030 року коштом державного бюджету геологи сподіваються розвідати й приростити 287 млрд кубічних метрів запасів природного газу, тоді як шляхом залучення інвестицій – понад 1,5 трлн кубічних метрів нетрадиційних видів корисних копалин, зокрема сланцевого газу, газу центрально-басейнового типу тощо.

Державна геологічна служба України