2010-11-01

Україна. Набув чинності підписаний Президентом України В.Януковичем Закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції

Згідно з документом, внесено зміни до таких законодавчих актів України, як Кодекс України про надра, Митний кодекс України, Закони України «Про Єдиний митний тариф», «Про угоди про розподіл продукції», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про об’єкти підвищеної небезпеки», «Про охорону праці».

Закон створює належні законодавчі засади для застосування угод про розподіл продукції (УРП), спрощує окремі дозвільні процедури у сфері надрокористування на умовах УРП, узгоджує чинне законодавство, пов’язане з застосуванням митних процедур до вуглеводнів, добутих на митній території України, розташованій за межами державного кордону України, але в межах виключної (морської) економічної зони України, удосконалює механізм сплати податків.

Також Закон визначає стороною угоди про розподіл продукції державу та органи державної влади, через які держава діє як учасник такої угоди. Уповноваженим органом на укладення УРП на території виключної (морської) економічної зони та на континентальному шельфі України визначено Кабінет Міністрів України. Окрім цього, документ удосконалює та врегульовує механізм сплати податків і зборів при виконанні УРП та посилює гарантії від змін у законодавстві на термін дії укладеної угоди, що сприятиме стабільному режиму надрокористування на період дії угоди.

Подальше удосконалення законодавства щодо УРП, в свою чергу, сприятиме залученню інвестицій в розвідку і видобуток корисних копалин, вирішенню стратегічних завдань щодо енергоресурсів та дозволить збільшити видобування власних енергоресурсів (зокрема, нафти і газу).

Закон від 23.09.2010 № 2562-VI Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції.

Державна геологічна служба України