2017-07-14

Україна має нарощувати темпи видобування газу - підсумки обговорення Індексу управління природними ресурсами

Саме такий висновок зроблено за результатами обговорення виступу Роба Пітмана, Інститут управління природними ресурсами (NRGI), який презентував Індекс RGI 2017 та пропозиції щодо того, як Україна зможе поліпшити законодавство та підвищити прозорість у видобувному секторі.

У ході обговорення на засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України «Україна та Індекс управління природними ресурсами: яких рішень потребує видобувна галузь?» заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Прокопів зазначив, що для досягнення мети щодо досягнення енергетичної незалежності, виконання програми збільшення вітчизняного видобування газу та забезпечення власним газом до 2020 року необхідно відмовитися від застарілих методів регуляції і впливу.

Також Ігор Прокопів висловив від Міністерства підтримку важливого для нафтогазовидобувної галузі законопроекту № 3096-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі», який доопрацьований та 13 липня 2017 буде внесений на розгляд Верховної Ради України.

Заступник Міністра повідомив, що Міністерство налагодило роботу Центральної комісії з розробки нафтових та газових родовищ (ЦКР) щодо затвердження проектів розробки родовищ. Водночас І. Прокопів наголосив, що ЦКР є надбанням минулого, і такому органу немає місця в сучасних реаліях розвитку галузі, тому висловив сподівання на підтримку народними депутатами вищезазначеного законопроекту, який забезпечить спрощення дозвільних процедур.

Учасники заходу обговорили виявлені причини неефективності законодавства української видобувної галузі та можливі шляхи вирішення виявлених проблем для створення Дорожньої карти подальших реформ – рішень, необхідних для усунення проблем, та чітких кроків щодо їх подальшої реалізації. Також звертали увагу на значні запаси газу в Україні, що дає підстави для оптимізму і можливості для забезпечення країни власним газом у недалекому майбутньому.

Відзначили й позитивний вплив Концепції розвитку газовидобувної галузі, прийнятої в кінці 2016 року, яка визначила стратегічні орієнтири для вітчизняного газовидобування.

Під час засідання думками щодо розвитку видобувних галузей поділились в.о. голови Комітету ПЕК О.Домбровський, заступник голови Комітету Ольга Бєлкова, директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах, голова «Укргазвидобування» Олег Прохоренко та інші. Про те, як громадськість бачить підвищення прозорості видобувного сектору, розповів директор програмної ініціативи «Демократична практика» МФ «Відродження» Олексій Орловський. Про слабкі місця у видобувному секторі, виявлені з допомогою RGI 2017, розповів керівник програм DiXi Group Роман Ніцович.

Відзначено прогрес України щодо оприлюднення даних. Зокрема, промовці вітали зусилля Міненерговугілля розширення переліку інформації, яка оприлюднюються на веб-сайті у формі відкритих даних.

Під час засідання виступила Національний координатор ЕІТІ Діна Нарєжнєва та підкреслила постійну співпрацю ЕІТІ з Міненерговугілля України. Саме розкриття даних, на її думку, сприятиме підвищенню рейтингу України за Індексом RGI. Водночас зауважила, що таке підвищення не повинно бути самоціллю, а місце в рейтингу має стати індикатором щодо подальшої відкритості та прозорості, удосконалення законодавства у видобувній галузі.

Надра згідно з Конституцією України належать народу України, тому громадяни мають знати, скільки й чого видобувається, наскільки ефективно використовуються ресурси, а також куди спрямовуються фінансові ресурси, отримані державою у вигляді податків від реалізації видобутої продукції. На цьому наголошували народні депутати, представники міністерств і відомств під час засідання.

Також надано рекомендації щодо вдосконалення законодавства з питань прозорості видобувної галузі в Україні. Зокрема, це комплексний підхід щодо вирішення проблем на всіх етапах ланцюга прийняття рішень; своєчасність та безперервність – робити акцент на безперервному звітуванні, замість оприлюднення окремих звітів. Серед пропозицій - звітування на рівні проектів і спільних підприємств, розкриття інформації про бенефіціарних власників, а також розкриття контрактів, включно зі змінами або додатками. Підприємства, за словами Д. Нарєжнєвої, мають надавати інформацію для Звітів ЕІТІ та стати драйверами змін у видобувній галузі.

Учасники заходу назвали бар’єри для нарощування газовидобування, серед яких погодження та терміни видачі спецдозволів, довготривалий період вирішення питань відведення земельних ділянок, вимоги щодо обов’язкової переоцінки запасів, продовження спецдозволів тощо. Також звертали увагу на необхідність видобування газу на шельфі Чоргного моря, а також створення привабливого інвестиційного клімату в Україні.

Довідково: Індекс управління ресурсами (RGI) 2017 вимірює та оцінює якість управління в нафтовому, газовому і гірничовидобувному секторах. Індекс являє собою поєднання оцінки якості менеджменту в ланцюжку створення вартості у ресурсному секторі та сприятливості середовища (законодавча база, відкритість даних тощо).За Індексом RGI 2017 Україна має 44 місце серед 89 країн.