2010-06-26

Україна. КМУ і Венко підготують спільне звернення до Арбітражного інституту

24 червня 2010 року під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України А. Клюєва відбулося засідання Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції.
Учасниками засідання було прийнято рішення підтримати пропозицію Мінприроди щодо включення ділянки надр, розташованої у межах південно-східної частини континентального шельфу Чорного моря до переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), що можуть надаватися у користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції.
Звісно, що право розробки зазначеної ділянки надр конкретному інвестору може бути надано лише після проведення відкритого конкурсу.
Учасниками комісії при цьому зазначалося, що згадана ділянка, площею близько 6 тис. кв. км характеризується надвеликими морськими глибинами (понад 2 км) та складними геологічними умовами.
При прийнятті рішення учасники Міжвідомчої комісії виходили з того, що на сьогодні НАК «Нафтогаз України» не має ані технічних, ані фінансових можливостей здійснювати розвідку та видобуток вуглеводнів  на глибоководному шельфі.
Таким чином, Уряд продемонстрував зацікавленість в залученні провідних світових нафтопереробних компаній до освоєння вуглеводневого потенціалу глибоководного шельфу Чорного моря.
Міжвідомча комісія ухвалила рішення ініціювати перед КМУ підготовку  спільного звернення з компанією ВЕНКО «Прикерченська ЛТД» до Арбітражного інституту Торгівельної палати м. Стокгольм стосовно призупинення розгляду позову компанії ВЕНКО «Прикерченська ЛТД» проти держави Україна з метою проведення переговорів щодо мирного врегулювання спору. Основною вимогою Уряду для початку таких переговорів є відмова компанії ВЕНКО «Прикерченська ЛТД» від будь-яких майнових чи фінансових претензій до Уряду України в зв’язку з не виконанням попереднім складом Уряду своїх зобов’язань за угодою.

Прес-служба Мінприроди