2016-02-19

Україна домоглася зняття арешту з кранового судна Титан-2 у Мексиканській затоці

Фінансова прокуратура Мексики зняла арешт з судна Титан-2, яке належить ПАТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз».

Це стало можливим завдяки спільним зусиллям НАК «Нафтогаз України», Чорноморнафтогазу та Посольства України в Мексиці та залученню мексиканських радників, які мають досвід у звільненні морських суден.

Це перший випадок, коли уповноважений орган іншої країни офіційно визнав право властності ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», перерєстрованого у Києві у 2014 році після окупації АР Крим Росією, на майно Чорноморнафтогазу.

Судно Титан-2 було заарештовано мексиканськими фінансовими органами через банкрутство компанії-орендаря та відкриття відповідного розслідування.

Наразі судно перебуває у пошкодженому стані внаслідок урагану, мексиканська Служба відчуження майна (SAE) вживає заходів для його зняття з мілини та відведення в безпечне місце.

Рішення щодо подальшого використання Титану-2 має бути прийнято Урядом України. Відповідні пропозиції Нафтогаз надіслав до Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Краново-монтажне судно "Титан-2" є унікальним та розраховане на виконання специфічних виробничих завдань – монтаж-демонтаж плаваючих бурових платформ та їх обслуговування.
Судно "Титан-2" належить Публічному акціонерному товариству «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» на підставі свідоцтва про право власності від 23.09.2014 №ПВ 003313, свідоцтво про право плавання під Державним прапором України (судновий патент) КВ №002675 від 11.02.2015.

Довідково:

Краново-монтажне судно Титан-2 є унікальним та розраховане на виконання специфічних виробничих завдань – монтаж-демонтаж плаваючих бурових платформ та їх обслуговування.
Судно Титан-2 належить Публічному акціонерному товариству «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» на підставі свідоцтва про право власності від 23.09.2014 №ПВ 003313, свідоцтво про право плавання під Державним прапором України (судновий патент) КВ №002675 від 11.02.2015. 

З 2003 року судно знаходилось у бербоут-чартері у шведської компанії і на цей час стоїть на якорі поблизу мексиканського порту Сьюдад дель Кармен. Судном оперує мексиканська компанія Oceanografia SA de CV з 2011 року на підставі договору субфрахту (строк дії договору – до квітня 2016 року).