2017-11-02

Участь делегації Держгеонадр в роботі 43-ої Генеральної Асамблеї Асоціації геологічних служб Європи

Державна служба геології та надр України взяла участь в 43-тій Генеральній Асамблеї Асоціації геологічних служб Європи (далі - АГСЄ), яка проходила в м. Белград, Сербія.

Пленарна частина Генасамблеї АГСЄ була присвячена обговоренню статутних питань, зокрема, звітів Виконавчого комітету, керівників експертних груп АГСЄ та Секретаріату АГСЄ про роботу у звітному періоді. На семінарі директорів геологічних служб обговорено перспективи започаткування спеціальної дослідницької програми АГСЄ у рамках механізму, передбаченого Статтею 185 «Договору про функціонування Європейського Союзу» за фінансування Європейської Комісії.

Головним питанням 43-ї Генасамблеї було обговорення внесення змін до Статуту АГСЄ та стратегії розвитку АГСЄ, які відповідали б сучасним умовам Європи та світу.

Участь делегації Державної служби геології та надр України  у 43-й Генеральній Асамблеї АГСЄ, ознайомлення з результатами діяльності асоціації протягом першого півріччя 2017 року дає можливість коригувати напрями діяльності Держгеонадр, в тому числі у частині забезпечення виконання Закону України "Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року" від 21.04.2011 р. № 3268-IV. Ознайомлення із сучасними європейськими підходами до започаткування багаторічних науково-дослідних програм становить безумовний інтерес для геологічної галузі України.

Довідка:

Україна приєдналась до АГСЄ у 2007 році на правах асоційованого члена, а у 2009 році, під час перереєстрації АГСЄ під юрисдикцією Бельгії навіть увійшла до числа засновників АГСЄ. Відповідно до Статуту АГСЄ, Генеральні Асамблеї проводяться у першому та третьому кварталах кожного року з метою підбиття підсумків роботи геологічних служб та робочих груп АГСЄ за півріччя, а також обговорення та затвердження нових ініціатив та напрямків діяльності. У першому кварталі Генасамблея АГСЄ звичайно проводиться у м. Брюссель, у штаб-квартирі АГСЄ, тоді як у третьому кварталі Генасамблеї АГСЄ щоразу проводяться у різних країнах Європи, коли відповідальною за проведення такого заходу виступає геологічна служба відповідної країни (Греція – 2007 р., Італія – 2008 р., Хорватія – 2009 р., Данія – 2010 р., Польща-Україна – 2011 р., Австрія – 2012 р.). Крім того, такі Генасамблеї складаються з пленарної частини та геологічних екскурсій по найбільш представницьким геологічним об’єктам країн, де проводяться заходи.