2016-06-27

У Мінприроді за участю представників громадських організацій обговорили перелік наборів відкритих даних

24 червня 2016 року  в Міністерстві екології та природних ресурсів України  за участю представників екологічних громадських організацій та Державного агентства з питань електронного урядування відбулося обговорення питань розширення  переліку  та пріоритету оприлюднення наборів відкритих даних.

 Під час зустрічі  заступник міністра екології та природних ресурсів – керівник апарату  Віктор Вакараш акцентував увагу на важливості реалізації пріоритетів діяльності Мінприроди та  необхідності забезпечення відкритого автоматизованого доступу до публічної інформації.

Він нагадав, що відповідна робота Міністерством проводиться  в рамках впровадження електронного урядування у природоохоронній сфері, на виконання ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Водночас начальник відділу захисту інформації та електронних сервісів Мінприроди Дмитро Булика зазначив, що формат, структура та періодичність оновлення визначається розпорядником інформації.  Він також наголосив, що пропозиції представників громадськості, які вже надійшли до Мінприроди, зокрема, щодо  оцінки впливу на  навколищне середовище є досить конструктивними.

Заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування Олексій Вискуб представив концепції створення інформаційних сервісів для громадян і державних органів відповідно до Постанови КМУ № 835 від 21 жовтня 2015 року та окреслив завдання для Мінприроди щодо забезпечення доступу до даних та визначенні пріоритетності відкриття первинних даних.

Водночас представники екологічних громадських організацій висловили свої пропозиції щодо вимог до переліку наборів відкритих даних, які підлягають оприлюдненню.

Зокрема, представники МБО «Екологія-Право-Людина» запропонували внести на портал відкритих даних матеріали ОВНС та геодані ПЗФ України.

Еколог Олексій Василюк також зазначив, що багато наукових установ щорічно виконують наукові роботи на замовлення Мінприроди і запропонував оприлюднювати результати цих досліджень викладати у форматі відкритих даних.