2017-04-11

У Міненерговугілля обговорили плани щодо реалізації спільних з Китаєм проектів в енергетиці

6 квітня, відбулась робоча зустріч Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика з фахівцями China Development Bank
Під час зустрічі обговорено можливості реалізації інвестиційного проекту на базі Новокостянтинівської шахти Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та залучення інвестицій китайських партнерів.

Ігор Насалик нагадав, що сторони домовилися продовжити термін дії угоди про надання Україні кредитної лінії у сумі $3,656 млрд, і наразі на рівні Уряду розглядається можливість використання кредитних коштів для реалізації спільних проектів.

Міністр підтвердив підтримку пропозицій ДК «Ядерне паливо» про наміри щодо спільного з китайськими фахівцями освоєння Новокостянинівського родовища уранових руд та будівництво шахти на його базі.

«Ми розглядаємо можливість впровадження цих проектів і готові шукати шляхи їх реалізації», - наголосив Міністр та запевнив, що сприятиме в реалізації інвестиційних проектів.

Китайські фахівці зазначили про зацікавленість у співпраці, зокрема щодо розробки Новокостянтинівського родовища уранових руд, а також участі в модернізації підприємств теплової генерації. Також повідомили про можливість використання китайських технологій та обладнання.
З китайської сторни участь у зазначеній зустрічі взяли директор міжнародного Департаменту China Development Bank Лю Бо, спеціалісти міжнародного Департаменту China Development Bank Цсао Нан, Лю Веньдзюань та Чао Куньянг.

Українську сторону на зустрічі представляли директор Департаменту стратегії розвитку ПЕК та інвестиційної політики Олександр Пономаренко директор Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Григорій Плачков, директор Департаменту економіки та фінансів Софія Угрюмова, начальник відділу координації проектів міжнародної технічної допомоги Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Олексій Гладкий, Генеральний директор ДК «Ядерне паливо» Сергій Дробот та ін.