2015-06-04

У Канаді набув чинності закон про підвищення прозорості видобувних галузей

Грег Рікфорд, міністр природних ресурсів Канади, повідомив про те, що 1 червня в державі набув чинності Закон про заходи прозорості у видобувному секторі (Extractive Sector Transparency Measures Act).

За словами міністра, Канада є безпечним, відповідальним і надійним виробником та постачальником природних ресурсів у світі, а новоприйнятий закон демонструє прихильність канадського уряду та його колег з G7 до підвищення прозорості та підзвітності виплат у видобувній галузі на всіх рівнях влади.

Високопосадовець зазначає, що закон сприятиме процвітанню видобувного сектору Канади та дозволить державі отримувати велику кількість різноманітних економічних вигод, котрі мають ключове значення для успіху країни. Реалізація цього закону гарантує, що Канада, як і раніше, залишатиметься одним із міжнародних лідерів у стандартах прозорості.

Прийняття цього закону означає, що компанії почнуть записувати й публікувати платежі (зокрема, податки, роялті, гонорари тощо), котрі вони зроблять за наступний фінансовий рік. Оскільки багато компаній працюють за календарним фінансовим роком, то вони почнуть вести облік платежів в 2016 році та вже в 2017 році повинні опублікувати перший звіт.
 
"Внесок Канади є важливим кроком на шляху до встановлення глобального стандарту прозорості, демонструє підтримку створенню робочих місць й економічному зростанню − як вдома, так і за кордоном", підкреслив Грег Рікфорд.

У свою чергу, Тім Макміллан, президент і головний виконавчий директор Канадської асоціації виробників нафти, наголосив на тому, що цей закон зберігає положення Канади як глобального лідера в боротьбі проти міжнародної корупції та дозволить продемонструвати як жителям Канади, так і міжнародному співтовариству, що «виробники нафти й газу в Канаді є одними з найбільш прозорих та відповідальних розробників енергії в світі».

Керівництво Publish What You Pay Canada (PWYP Canada) зазначило, що вступ у силу заходів, передбачених законом, є «ще одним важливим кроком на шляху до стандартів глобальної прозорості у звітності в нафтовій, газовій та гірничодобувній галузі звітності, який вітається урядом Канади."