2020-07-07

У Держгеонадрах розповіли, коли оголосять конкурс по ділянці «Дельфін»

Конкурс по ділянці Чорноморського шельфу «Дельфін» буде оголошений після того, як міжвідомча комісія розробить його оптимальний формат і будуть відповідні ринкові умови.

Про це розповів глава Державної служби геології і надр Роман Опімах в інтерв’ю OilPoint.

«Головне питання в конфігурації цього конкурсу. Наприклад, чи включати в його умови обов’язкову участь держкомпанії. Це цікавий механізм, який використовують багато країн. І, можливо, таким чином нам вдасться уникнути деяких ризиків, як, наприклад, наслідків судових рішень у справах 2017 року на користь Укргазвидобування. Вважаю, доцільним буде об’єднати зусилля, тому що це масштабний проект, під який потрібно вибудовувати відповідну інфраструктуру, і потім приєднувати її до газотранспортної системи України» – розповів Опімах.

За словами керівника Держгеослужби, Міжвідомча комісія при Мінекоенерго, яка приймає рішення за конкурсом, була нефункціональна кілька місяців. «Ми, фактично, зібралися заново на початку червня» – повідомив Опімах. За його словами, вся геологічна інформація по двох ділянках, на які було вирішено поділити родовище, готова.

«Вона (геологічна інформація. – ред.) зосереджена в трьох організаціях – в державній Укргеофізиці, в Schlumberger і в Науканафтогазі (в структурі «Нафтогазу» – ред.). Всі компанії готові надати свою геологічну інформацію на платній основі. Ми опишемо, хто чим володіє, підготуємо матеріали по ділянках і будемо готові до початку конкурсу» – розповів глава Держгеослужби.

Раніше повідомлялося, що ділянку «Дельфін» планують виставити на конкурс двома частинами – Північний і Південний, загальна площа яких – 15 кв. км.

У Держдумі РФ заявляли, що будь-які спроби з боку України видобувати вуглеводні на шельфі Чорного моря біля берегів півострова будуть припинені Росією.