2016-05-26

У держави незаконно забрали бази відпочинку геологів на побережжі Чорного моря

За інформацією, наданою GEOnews Держгеонадрами, днями були захоплені державні бази відпочинку «Топаз» та «Геолог». Невідомі озброєні люди підпалили та знищили одну з цих баз, при собі вони мали начебто правовстановлюючі документи на «Топаз» та «Геолог». Держгеонадра звернулися до вищих органів влади, а в першу чергу до генерального прокурора Юрія Луценка, з проханням не допустити незаконне відчуження державного майна та притягнення винних осіб до відповідальності.

Ці бази відпочинку є структурними підрозділами Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства та Українського державного геологорозвідувального інституту. Бандитські спроби захоплення цих баз відбуваються не вперше. «За це держмайно триває боротьба ще з 2004 року. Тоді за фіктивними документами було оформлено право власності на фізичну особу 1930 р.н. Ірину Лещук. Ми пройшли через три інстанції судів, і постановою Вищого господарського суду від 23 лютого доведено, що база відпочинку лише державна. Як бачите, боротьба з рейдерами не закінчилася. Ці люди починають діяти нагло та агресивно, щоб злочинним методом заволодіти прибережною смугою», – пояснює ситуацію т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

Щодо фактів затримання осіб, які можуть бути причетними до незаконного захоплень баз відпочинку, то їхні прізвища та імена держслужбовцям наразі не відомі. Як зауважив директор Українського державного геологорозвідувального інституту Сергій Гошовський, якщо проаналізувати всі дії, які відбувалися протягом цих років, логічно припустити, що це класична схема рейдерського захоплення державного майна без підтримки органів місцевої влади була б не можливою.

Одна з цих баз відпочинку після захоплення знищена вщент.

«Наразі до баз відпочинку рейдери нікого не пускають. Відомі факти вивезення металолому. Одну з таких автівок затримали, зараз вона знаходиться на штрафмайданчику», – зазначив генеральний директор Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства Сергій Ошарін.

Держгеонадра звернулися до вищих органів влади з проханням не допустити злочинне відчуження державного майна в курортному смт Затока.

«Внаслідок незаконних дій зараз існує небезпека привласнення об’єктів державної власності зі земельною ділянкою на побережжі Чорного моря. Ми звернулися до МВС, Генпрокуратури, Кабміну, Міністерства екології з проханням вжити невідкладних заходів, спрямованих на припинення злочинних дій та з метою недопущення незаконного відчуження державного майна та притягнення винних осіб до відповідальності. Наступного тижня я планую робочу поїдку до Одеської області, розраховую на результативну зустріч із головою Одеської ОДА та місцевою владою в смт Затока», – розповів про свої поточні та перспективні кроки Микола Бояркін.