2021-04-15

«Трубопласт» у суді скасував наказ Держгеонадр про зупинення дії спецдозволу на Північнозарічанську площу

ТОВ «Трубопласт» у грудні 2017р звернулося до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Державної служби з геології та надр України (Держгеонадра), у якому просило визнати протиправною бездіяльність Держгеонадр. Йдеться, зокрема, про не внесення змін до спецдозволу на користування надрами №2989 на Північнозарічанську площу (Львівська обл.) відповідно до заяви «Трубопласту», якому належить цей дозвіл. Також компанія просила зобов’язати Держгеонадр внести ці зміни.

Крім того, «Трубопласт» просив у суді визнати протиправним та скасувати наказ Держгеонадр про зупинення дії Спеціального дозволу №2989 на Північнозарічанську площу, виданого компанії.

Судом встановлено, що 25.07.2007р Держгеонадра видали спецдозвіл на користування надрами №2989 для геологічного вивчення, дослідно-промислової розробки з подальшим видобуванням природного газу. Термін дії дозволу - 20 років. Об’єкт надрокористування - Північнозарічнянська площа Стрийського району Львівської області.

У грудні 2016р Західним міжрегіональним відділом Департаменту державного геологічного контролю проведено перевірку дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування ТОВ «Трубопласт». Перевіркою встановлено ряд порушень, які не були в повному обсязі вчасно усунуті компанією. Це стало підставою для зупинення дії спеціального дозволу.

«Трубопласт» не заперечував, що ним не в повному обсязі усунуто порушення. Проте, компанія зазначає, що вжила заходів для усунення порушень, однак не змогла виконати приписи у повному обсязі внаслідок бездіяльності Держгеонадр.

Суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, задовольняючи позов, взяв до уваги, що «Трубопласт» вчиняв дії, спрямовані на усунення порушень, вказаних у приписі від, проте вони не були усунуті через бездіяльність Держгеонадр.

Разом з тим, Держгеонадра не погодилася з такими рішеннями та подала касаційну скаргу до Верховного суду. Проте, Верховний суд погодився із судами попередніх інстанцій та залишив касаційну скаргу Держгеонадр без задоволення, а рішення судів без змін. Таким чином, суд зобов’язав Держгеонадра скасувати наказ про зупинення дії спецдозволу на Північнозарічанську площу, виданий «Трубопласт».