2024-07-04

Темпи закачування газу до сховищ України випереджають торішні

Станом на 1 липня Україна накопичила у підземних сховищах 9,5 млрд кубометрів газу. До початку опалювального сезону планується завантажити 13 млрд кубометрів. Про це в інтерв'ю телеканалу "Ми-Україна" повідомив голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Олексій Чернишов. 

"Сьогодні у наших ПСГ міститься 9,5 млрд кубометрів газу. Цього об'єму достатньо, щоб планувати вихід на понад 13 млрд кубометрів на початок опалювального сезону 2024/2025 років", – зазначив він.

За словами Чернишова, темпи закачування газу на 400 млн кубометрів перевищують відповідні показники минулого року.

НАК "Нафтогаз України" планує накопичити щонайменше 13 млрд кубометрів газу у межах підготовки до наступного опалювального сезону. Це буде газ власного видобутку.

У 2023 році компанії з групи Нафтогазу збільшили видобуток газу на 6% — до 13,3 млрд кубометрів. Водночас приватні компанії знизили видобуток на 14% — до 3,7 млрд кубометрів. Таке падіння насамперед пов'язано із санкціями проти Вадима Новинського та відкликанням газових ліцензій у його групи Smart Energy, а також зупиненням видобутку на Сахалінському родовищі у Харківській області компанією Укрнафтобуріння.