2021-12-14

Світовий видобуток нафти у грудні 2021 року випереджатиме попит

Світовий видобуток нафти у грудні 2021 року випереджатиме попит, пропозиція у 2022 році може зрости на 6,4 млн барелів на добу. Про це йдеться у грудневій доповіді Міжнародної енергетичної агенції (МЕА).

«Світовий видобуток нафти у грудні випереджатиме попит завдяки зростанню в США та країнах ОПЕК+. Оскільки ця тенденція до зростання продовжиться і в 2022 році, США, Канада та Бразилія, схоже, можуть видобувати нафту на найвищих річних рівнях, що призведе до збільшення загального обсягу видобутку нафти поза ОПЕК+ на 1,8 млн барелів на добу у 2022 році. Саудівська Аравія та Росія можуть також досягти рекордів. У цьому випадку світова пропозиція наступного року може зрости на 6,4 млн барелів на добу порівняно зі зростанням на 1,5 млн 2021 року», - зазначається в доповіді.

Альянс ОПЕК+ через падіння попиту на нафту, викликаного пандемією коронавірусу, з травня минулого року скоротив свій видобуток на 9,7 млн ​​барелів на добу. У міру стабілізації ситуації угода коригувалась. А з серпня 2021 року альянс збільшує видобуток на 400 тис. барелів на добу щомісяця, розраховуючи до кінця вересня 2022 року поступово вийти зі своїх зобов'язань щодо угоди.

При цьому на тлі досить високих цін на нафту, що закріпилися вище за $80 за барель, найбільші імпортери, включаючи США, закликають ОПЕК та її партнерів нарощувати постачання на ринок інтенсивніше.