2014-11-10

Сумлінних надрокористувачів перевірятимуть рідше

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову, розроблену Державною службою геології та надр України, «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр і визначається періодичність здійснення планових заходів державного контролю Державною службою геології та надр».

Постанова вводить чіткі критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від діяльності надрокористувачів. Також, цей документ регламентує зменшення кількості суб’єктів господарювання, які віднесені до високого ступеню ризику від господарської діяльності, та скорочення кількості планових заходів державного геологічного контролю щодо надрокористувачів. Водночас, вказаний нормативно-правовий акт передбачає зменшувальний коефіцієнт частоти перевірок для тих надрокористувачів, у яких за результатами двох останніх планових перевірок не виявлено фактів порушення законодавства у сфері надрокористування. 

Як прокоментував Дмитро Кащук, Голова Держгеонадр України: «Врегулювання питання щодо проведення перевірок надрокористувачів є ще одним кроком для встановлення чітких та зрозумілих правил взаємодії Служби з суб’єктами господарювання, що, в свою чергу, сприятиме розвитку надрокористування в Україні та залученню нових інвестицій у геологічну галузь».
Два тижні тому Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Положення про порядок розпорядження геологічною інформацією», якою зменшено кількість дозвільних документів, необхідних для експорту геологічної інформації, та виключено норму щодо необхідності отримання висновку експертної комісії Держгеонадр для цілей експорту.
Ці дві Постанови, так само як і інші законодавчі ініціативи Держгеонадр України, розроблені протягом останніх п’яти місяців, спрямовані на дерегуляцію геологічної галузі, спрощення існуючих процедур та унеможливлення корупційних зловживань.
 
Довідка. Державна служба геології та надр України є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, включаючи внесення пропозицій щодо формування державної політики у геологічній сфері та її подальшу реалізацію.