2024-06-19

Суд має вирішити долю видобутку на Сахалінському родовищі

20 червня 2024 року буде вирішуватися доля півмільярда кубометрів природного газу для України на рік: Шостий апеляційний адміністративний суд має поставити крапку у справі з видобутком на Сахалінському родовищі. 

28 листопада 2023 року рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду за позовом Держгеонадра було анульовано спецдозвіл ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння». 

Результатом стала зупинка видобутку на Сахалінському родовищі 1 грудня 2023 року. За півроку простою держава втратила орієнтовно майже 285 млн кубометрів природного газу та 31 тис тонн конденсату. Щомісячні втрати складають 47,3 млн кубометрів газу та 5229 тонн конденсату. 

Зараз є шанс відновити видобуток та повернути державі ресурс, необхідний для проходження наступної зими, для опалення та генерації електроенергії, та кошти, що вже могли б закривати частину потреб наших захисників. 

Остаточне рішення у цій справі Верховний суд прийняв у 2019 році, яким зобов’язав Держгеонадра розглянути заяву Укрнафтобуріння про видачу їм спецдозволу. Натомість через 3,5 роки державний орган замість розгляду заяви УНБ звернувся до суду із заявою про поворот виконання рішення, строк на подання якої пропущено Держгеонадрами на 2,5 роки. Підставою для поновлення пропущеного строку Держгеонадра зазначили лист від Державного бюро розслідувань.

Однак, як стало відомо після розгляду справи, ДБР не просило Держгеонадра звертатися до суду з вимогою про анулювання спецдозволу та зупиняти видобуток на Сахалінському родовищі.

Зважаючи на це, ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» звернулося із заявою про перегляд постанови Шостого апеляційного адміністративного суду, просить скасувати цю постанову та попередню ухвалу Київського окружного адміністративного суду і ухвалити нове судове рішення, яким залишити заяву Держгеонадра про поворот виконання судового рішення - без розгляду.

Судове засідання про перегляд за нововиявленими обставинами призначене на 12:40 20 червня 2024 року за адресою: вул. Князів Острозьких, 8, корпус 30, м. Київ, 01010. Головуючий суддя – Вівдиченко Тетяна Романівна, зал судового засідання № 2. 

Промислова та комерційна діяльність ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» у 2024 році під управлінням АРМА та Укрнафти могла принести державі 10 млрд грн податків та дивідендів. Пів року вже позаду. Зараз колектив компанії вірить у правосуддя, яке допоможе відновити видобуток та зробити так, щоб потужне родовище приносило користь державі.