2016-02-24

Спеціальна комісія починає роботу над покращенням ефективності проектів видобування нафти та газу з українських родовищ

При Міненерговугілля на постійній основі працюватиме спеціально створений дорадчий орган - Центральна комісія з розробки газових, газоконденсатних, нафтових родовищ та експлуатації підземних сховищ газу(ЦКР).

Комісія регулярно проводитиме незалежну фахову оцінку раціональності розробки українських нафтових та газових родовищ на основі складених проектів розробки, аналізуватиме їх економічну доцільність, дотримання вимог екологічної безпеки та перспективу роботи в цілому.

Комісія аналізуватиме проекти на наявність факторів, які можуть надалі призводити до зменшення видобутку або зниження інших економічних, технологічних показників чи завдавати шкоду довкіллю.

До складу комісії увійдуть кваліфіковані фахівці нафтогазової сфери-представники видобувних компаній та центральних органів виконавчої влади, науковці та експерти.

Такий склад ЦКР сприятиме прозорості та відкритості процедури оцінки ефективності реалізації окремих проектів видобутку, а висновки комісії матимуть комплексний характер.

За результатами розгляду кожного проекту комісія надаватиме Міненерговугілля рекомендації щодо затвердження проекту.
 
Довідково

Затвердження проектів розробки родовищ нафти і газу та експлуатації підземних сховищ газу проводиться після їх наукової і науково-технічної експертизи, оскільки ці проекти мають державне значення.

Згідно із Законом України «Про нафту і газ», Положенням про Міністерство енергетики та вугільної промисловості Міненерговугілля України затверджує проекти дослідно-промислової розробки родовищ, проекти промислової розробки родовищ нафти і газу.