2019-12-10

Словацька EPH готова інвестувати у Юзівську площу, чекає на заключення УРП

Словацька ЕРРЕ Power Europe a.s. з групи «Енергетичний промисловий холдинг» (Energetický a Průmyslový Holding, EPH) зберігає інтерес щодо участі у проекті із заключення угоди на розподіл продукції (УРП) на розробку Юзівської площі й готова інвестувати, повідомили ExPro у компанії.

«Група EPH зберігає інтерес до проекту «Юзівська» та готова виконати зобов'язання інвестора відповідно до затвердженої Кабінетом міністрів угоди про УРП. Наша дочірня компанія EP Yuzivska готова підписати УРП, а EPH готова надати гарантію забезпечення необхідних ресурсів для належної реалізації проекту «Юзівська» та його оперативного розвитку відразу після підписання УРП», - сказав співрозмовник ExPro з групи EPH, додавши, що знаючи особливості площі, компанія готова гарантувати ранній видобуток вуглеводнів.

В EPH нагадали, що технічний розвиток ділянки «Юзівська» має забезпечити словацька видобувна компанія NAFTA a.s. (основні акціонери - група EPH та Словацька республіка), яка наразі очікує ухвалення КМУ рішення про підписання затвердженої УРП.

Як повідомлялося, в липні 2016р конкурсна комісія, сформована з представників уряду та ТОВ «Надра Юзівська», визнала створену у червні 2016р Yuzgas B.V. переможцем відбору для участі в УРП з видобутку газу на Юзівській площі. Згодом Кабмін протокольним рішенням відмовив компанії в участі в УРП, Yuzgaz звернулася до суду, який визнав відмову уряду незаконною.

Кабінет міністрів у грудні 2018р схвалив передачу 90% прав і обов'язків ТОВ «Надра Юзівська» в угоді про розподіл продукції по Юзівській площі на користь компанії Yuzgaz B.V. з інвестором-оператором проекту в особі словацької компанії Nafta. Інвестор має профінансувати робочу програму початкового геологічного вивчення відповідно до початкових зобов’язань у розмірі щонайменше $200 млн.

В EPH зазначають, що район характеризується високими геологічними ризиками, відсутністю визначених перспективних структур і вимагає проведення масштабних розвідувальних робіт.

EPH – одна з найбільших центральноєвропейських енергетичних груп, яка володіє та управляє активами в Чехії, Словацькій Республіці, Німеччині, Італії, Великобританії, Франції, Угорщині та Польщі. Активи групи в 2018р оцінювались у 13,3 млрд євро, дохід склав 7 млрд євро, а EBITDA - 1,9 млрд євро.