2016-07-01

Скандал навколо ExxonMobil свідчить про недостатню прозорість видобувних компаній США

Уряду США потрібно запровадити суворі правила, які зобов’язуватимуть нафтові компанії розкривати деталі сотень мільярдів доларів, що сплачуються урядам країн. Про це свідчить корупційний скандал навколо найбільшої нафтової угоди в Нігерії, а саме між її урядом та американською нафтовою компанією ExxonMobil. Про це йдеться у звіті Global Witness.

У 2009 році ExxonMobil сплатив 600 млн доларів уряду Нігерії за продовження терміну дії ліцензії на 3 нафтові родовища та інвестував 900 млн доларів в будівництво електростанції. Таким чином сумарно заплативши 1,5 млрд доларів за ліцензію. Проте, документи, проаналізовані Global Witness, свідчать що вартість ліцензій мала бути близько 2,55 млрд доларів.

Також, Уряд Нігерії проігнорував пропозицію китайської нафтової компанії CNOOC, яка пропонувала 3,75 млрд доларів за право користуванням тими ж родовищами.

Нові правила Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) вимагатимуть від Уряду США зобов’язати всі нафтові, газові та гірничодобувні компанії розкривати деталі свої доходів та сплачених податків всюди, де вони здійснюють свою діяльність. Тільки в Нігерії за оцінками з 1960 року через корупцію в нафтовій галузі бюджет країни недоотримав 400 млрд доларів США.