2023-01-03

Sinopec відкриває нові водневі проєкти

Найбільший в Азії переробник нафти Sinopec прогресує у своїх амбіціях щодо екологічного водню, отримавши схвалення для двох нових проєктів у Внутрішній Монголії, будівництво яких планується розпочати протягом наступних 12 місяців. Схвалення надійшли після прогнозу пікового споживання природного газу Sinopec, повідомляє Energy Intelligence.

Більший із двох проєктів, схвалених минулого тижня, оцінюється в 20,5 млрд юанів (2,9 млрд доларів США), буде розміщено в Уланкабі в центральній частині Внутрішньої Монголії. Він має на меті щорічне виробництво 100 тис. тонн екологічно чистого водню, згідно з заявою компанії Inner Mongolia Energy минулого тижня.

Проєкт Ulanqab має бути інтегрований з вітровою електростанцією потужністю 1,7 гігават (ГВт) і сонячною електростанцією потужністю 804 мегавати (МВт) для постачання відновлюваної електроенергії, необхідної для виробництва «зеленого» водню.

«Зелений» водень транспортуватиметься магістральним трубопроводом на нафтохімічний комплекс Sinopec у Пекіні Яньшань, де вже розташовано підприємство для очищення водню, яке постачало паливо для Зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Будівництво проєкту Ulanqab планується розпочати в грудні 2023 року, а завершення заплановано на червень 2027 року.
Інша пропозиція, схвалена минулого тижня Внутрішньою Монголією, — це проєкт вартістю 3 млрд юанів ($430 млн), який буде розміщено в регіоні Усін міста Ордос. Він має заплановану потужність виробництва водню в 20 тис. тонн на рік і є другою фазою проєкту Sinopec Ordos із «зеленого» водню, перша фаза якого вже почалася і буде введена в експлуатацію до кінця 2022 року.

Вітрову електростанцію потужністю 400 мегават (МВт) буде побудовано в проєкті Ordos Phase 2 для постачання відновлюваної електроенергії, необхідної для виробництва «зеленого» водню, який буде використовуватися для заміни сировини на основі вугілля, яка зараз використовується заводом олефінів Zhongtian Hechuang в Ордосі.

Будівництво другої фази Ordos заплановано на червень 2023 року, а введення в експлуатацію – на червень 2024 року.

Sinopec має великі водневі амбіції, які передбачають, що компанія стане головним постачальником Китаю. Крім масштабу, він також націлений на лідерську роль у створенні «інноваційного високоякісного» локального виробничого ланцюга на основі місцевих технологій, заявив державний нафтогазовий гігант у своєму середньо- та довгостроковому плані впровадження водню, представленому у вересні 2022 року.