2021-12-01

Сенегал наголошує на небезпеці зупинення газовидобутку в Африці

Плани деяких країн щодо припинення фінансування газових проєктів стануть фатальними для африканських економік, що розвиваються, заявив президент Сенегалу Макі Салл на відкритті саміту «Китай-Африка» у столиці Сенегалу — Дакарі.

У своєму виступі глава африканської країни нагадав, що декілька днів тому на кліматичному саміті СОР26 кілька провідних економік світу взяли на себе зобов'язання припинити зовнішнє фінансування розробки копалин, включаючи газовий сектор.

«У момент, коли кілька африканських країн готуються до експлуатації своїх значних газових ресурсів, припинення фінансування під приводом того, що газ є викопним джерелом енергії, матиме фатальні наслідки для економік, що розвиваються», — вважає Салл.

Сенегал, що має в своєму розпорядженні запаси газу в мільярди кубометрів, збирався стати великим його виробником у нинішньому десятилітті. Розробка газових родовищ може значно прискорити економічне зростання країни. У зв'язку з цим її президент закликав африканські держави діяти спільно для того, щоб зберегти фінансування газових проєктів. Блокування фінансування, вважає президент Сенегалу, лише посилить кліматичну несправедливість, на яку і так страждає Африка.