2020-05-18

Розвідку та розробку газових родовищ Групи Нафтогаз очолив Санжар Жаркешов

Група Нафтогаз призначила заступником керівника дивізіону «Розвідка та видобування» Санжара Жаркешова. Управлінець із досвідом реалізації нафтогазових проєктів у 17 країнах світу відповідатиме за напрямок розвідки та розробки газових родовищ.

«Збільшення ресурсної бази визначено нашим акціонером як один зі стратегічних пріоритетів Групи Нафтогаз. Продовжуючи трансформацію компанії, ми виводимо функцію розвідки та розробки газових родовищ на рівень Групи і, таким чином, концентруємо на ній більший управлінський і фінансовий ресурси. Наша амбіція – щоб ця функція Нафтогазу досягла світового класу. Призначення Санжара Жаркешова, який має досвід роботи з провідними міжнародними та національними нафтогазовими компаніями, сприятиме цьому», –  зазначив Отто Ватерландер, головний директор виконавчий – виконавчий директор з трансформації Групи Нафтогаз.

Санжар Серікбаєвич впродовж 6-ти років працював у підрозділах Exxon Mobil, де здобув виробничий досвід дослідження та розробки родовищ на суші і морському шельфі в Казахстані, Іраку і США. У 2014 році, на Сахаліні, керував проєктом буріння свердловини рекордної в світовому масштабі глибини – 13 тис. метрів. Розробляв і впроваджував стратегічні проєкти для таких компаній як Shell, Chevron, Ecopetrol, Газпромнефть, Wintershall DEA тощо. До призначення в Нафтогазі обіймав посаду віце-міністра екології, геології та природних ресурсів Казахстану і голови ради директорів національної компанії «Казгеологія», на якій керував геологічною галуззю Казахстану.

Санжар Жаркешов здобув освіту в сфері нафтогазової інженерії в Техаському університеті (США), а також у напрямі фінансів – в Казахстанському університеті економіки. Впродовж кількох років очолював регіональні підрозділи міжнародного Товариства інженерів нафтогазової промисловості (SPE); член Ради Британського інституту інженерів-механіків.

«Для енергонезалежності України ми повинні розкрити новий потенціал українських надр. Ця робота йде за двома векторами. Перший – додаткове вивчення та застосування нових технологій видобутку газу на існуючих виснажених родовищах. Другий – збільшення ресурсної бази за рахунок освоєння глибоких горизонтів, нетрадиційних покладів газу, а в перспективі – морського шельфу. Ми підсилюємо нашу команду фахівцями міжнародного рівня, щоб мати необхідну експертизу і застосовувати сучасні управлінські походи в сфері розвідки та розробки родовищ», – додав Олександр Романюк, керівник дивізіону «Розвідка та видобування».