2015-04-22

Розробка нових ділянок на шельфі Баренцового моря може бути ризикованою для Норвегії - МЕА

Норвегія вже стикалася із досвідом розробки родовищ на шельфі моря, але прагнення до видобутку палива на прикордонних територіях арктичних вод може обернутися для країни серйозними ризиками, повідомив директор МЕА.

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства заявила, що в арктичних водах Баренцового моря містяться значні запаси нафти і газу, але використання цих резервів є досить ризикованим. Попри те, що Норвегія є однією із передових країн по кількості бурових проектів, країна може зіткнутися із широким спектром екологічних та економічних ризиків.

«Найголовнішими зараз є питання щодо того,чи потрібно взагалі використовувати резерви нафти та газу, зважаючи на глобальне енергетичне переорієнтування до скорочення використання викопних видів палива і перехід до низько - вуглецевої енергії», сказали у МЕА.

Уряд Норвегії вкотре зацікавився ділянкою на шельфі моря в той час, коли виділяли 54 ліценції на видобуток палива у Північному, Норвезькому та Баренцовому морях. Міністр енергетики країни, в свою чергу заявив, що нові ділянки для видобутку - це завжди нові можливості для Норвегії.