2015-07-21

Розгляд профільним Комітетом доопрацьованого проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про надра

15 липня 2015 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув на своєму засіданні доопрацьований проект Закону про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо врегулювання відносин між вуглевидобувними підприємствами різних форм власності (реєстр. № 2310), поданий народними депутатами України Березою Ю. М., Гузем І. В., Бондарем М.Л., Чорновол Т.М., Левусом А.М., Висоцьким С.В., Солярем В.М., Луценком І.В., Войціцькою В.М., Соболєвим Є.В., Величковичем М.Р., Макар'яном Д.Б., Ліньком Д.В., Пастухом Т.Т.

Законопроектом пропонується обмежити строк користування надрами з метою видобування вугілля для суб’єктів господарювання з часткою недержавної форми власності більше 50 відсотків, які використовують або планують використовувати ділянку надр, що знаходиться в межах родовища, шахти, ділянки шахти, поля шахти, їх технічних меж, пласта, блоку, площі та перебуває в користуванні державного вугледобувного підприємства або господарського товариства, у статутному капіталі якого частка держави перевищує 50 відсотків, запровадити короткострокове (1 рік) і довгострокове (15 років) користування надрами.

Було відмічено ряд недоліків законопроекту Запропоноване законопроектом короткострокове користування надрами (1 рік) може призвести до згортання робіт з надрокористування, оскільки вони потребують тривалого часу, довготривалих попередніх погоджень і значних інвестицій. Реалізація його положень може призвести до правової невизначеності у питанні користування надрами та невідповідності положень законодавчих актів в частини розбіжності терміну користування надрами і строку дії відповідного дозволу.

Положення законопроекту не відповідають вимогам статей 25-27, 35 Господарського кодексу України щодо обмеження монополізму і захисту суб‘єктів господарювання і споживачів від недобросовісної конкуренції.

Положення законопроекту не узгоджується з вимогами Директиви 94/22 Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу від 30.05.94 "Про умови надання та використання дозволів на пошук, розвідування та видобуток вуглеводнів", у частині недискримінаційного ставлення до всіх організацій-надрокористувачів, а запропоноване фактичне скасування можливості надання надр у постійне користування, навпаки, їм не суперечить. Крім того, законопроект не має фінансово-економічного обґрунтування та відповідних розрахунків.

Враховуючи відсутність однозначної підтримки запропонованого законопроекту Комітет рекомендував Верховній Раді України визначитися щодо нього шляхом голосування.