2015-09-04

Держгеонадра провела аудит виданих спеціальних дозволів

Для підвищення ефективності надрокористування Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) провела масштабний аудит виданих спеціальних дозволів на користування надрами й розробила програму перезапуску галузі. Сьогодні, згідно з результатами перевірки, близько 1500 з 5462 дійсних спецдозволів не використовуються: на цих ділянках не проводяться жодні роботи щонайменше 2 роки.

Наразі існують два способи анулювання спецдозволів, що не використовуються: добровільна відмова від спецдозволу та примусове відкликання через суд. Уже 5% надрокористувачів, які не використовували спецдозволи понад два роки, відмовилися від них.

Найближчим часом Держгеонадра планує запровадити нову практику – проведення робочих сесій для перегляду програми робіт – невід’ємної складової для отримання спецдозволу. Після цього ліцензіати, які зацікавлені у геологічному вивченні та /або видобуванні корисних копалин, але мають певні перешкоди для виконання всіх умов спецдозволу, матимуть можливість змінити програму робіт. Для цього буде проводитися робоча сесія, на якій представники компанії-ліцензіата, Держгеонадра, а також зовнішні експерти розглядатимуть конкретний випадок і знаходитимуть спільне рішення, як удосконалити програму робіт, щоб її можна було ефективно реалізувати.

Якщо ж компанія не виконує обов’язки щодо користування ділянкою, і при цьому не готова шукати рішення у форматі діалогу, законодавством визначена процедура анулювання спецдозволу через суд. У цьому випадку Держгеонадра направляє компанії листа з вимогою надати пояснення причин, з яких не виконуються умови договору, та зупиняє дію спецдозволів на час проведення судового розгляду.  За позовом Служби вже анульовано 33 спецдозволи, а на розгляді знаходяться сотні справ.

«Наша першочергова задача полягає в тому, щоб ринок надрокористування працював ефективно. При цьому у відкликанні спецдозволів через суд не зацікавлені ані ми, ані надрокористувачі, бо цей процес пов’язаний зі значними витратами часу і коштів з обох сторін. Тому ми розробили альтернативний механізм, який передбачає відкритий діалог, прозорі умови співпраці з компаніями і передбачуваний результат», – зазначив Микола Бояркін, т.в.о Голови Державної служби геології та надр України.

Згідно з прогнозами Держгеонадра, втілення програми дозволить зменшити на 30% кількість спецдозволів, що не використовуються, а також залучити нових інвесторів у галузь й підвищити її ефективність.

За більш детальною інформацією звертайтеся, будь ласка, до Юлії Пряникової, [email protected], +38 098 30 999 53.