2015-12-11

Профільний комітет розглянув проект Закону України "Про внесення змін до Водного кодексу України"

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні 9 грудня 2015 р. розглянув  проект Закону України «Про внесення змін до Водного кодексу України (щодо спрощення процедури надання дозволів на спеціальне водокористування)» (реєстр. № 3227 від 05.10.2015 р.), поданий народним депутатом України Голубовим Д.І., та запропонував Верховній Раді України прийняти його за основу.

На сьогодні склалася ситуація, коли центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері водного господарства (Державне агентство водних ресурсів України), має надавати висновки щодо можливості видачі дозволів на спеціальне водокористування в усіх без винятку випадках, навіть якщо це стосується виключно використання підземних вод.

Така ситуація виникла після набрання чинності Законом України від 9 квітня 2014 року № 1193-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру». До прийняття цього Закону висновки щодо можливості використання підземних вод надавала Державна служба геології та надр України, яка має відповідну інформацію щодо можливих обсягів використання підземних вод.

 Законопроект, змінами до статті 49 Водного кодексу України уточнює повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства  у частині питань погодження документів про отримання  дозволу на спеціальне водокористування для поверхневих вод.

Законопроект підтриманий Міністерством екології і природних ресурсів України, головним  науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.

Комітет відзначив, що законопроект дозволить спростити процедуру видачі дозволів на спеціальне водокористування, усуне дублювання функцій органами виконавчої влади у цій сфері, забезпечить чітке розмежування повноважень між центральними органами виконавчої влади.