2024-08-08

Про якість води відтепер на ЕкоЗагрозі

На мапі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів» на ЕкоЗагрозі  у режимі реального часу тепер відображаються дані з понад 570 пунктів моніторингу. 

Як пояснюють фахівці Держводагентства, раніше на карті можна було переглянути якість води у тій чи іншій локації за близько 30 фізико-хімічними показниками. Це ті показники, які характеризують придатність води для питного водозабору. На виконання доручення Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця наразі кількість показників, що знаходяться у відкритому доступі, збільшено до 80.

Адже з постів моніторингу на ЕкоЗагрозу тепер передаються ще й дані вимірювань хімічних пріоритетних та басейнових специфічних показників. Серед них і ті, що передбачені європейськими вимогами — зокрема Директивами №2000/60/ЄС та №2008/105/ЄС.

Пріоритетні забруднюючі речовини – це, наприклад, пестициди, леткі органічні сполуки, поліароматичні вуглеводні та важкі метали. Про вміст цих речовин у воді тепер кожен може дізнатися у декілька кліків. Аналогічно як і про концентрацію басейнових специфічних синтетичних та несинтетичних забруднюючих речовини, таких як фармацевтичні препарати, пестициди, важкі метали та промислові забруднюючі речовини. 

Також та ЕкоЗагрозі відтепер відображаються результати дослідницького моніторингу. Це моніторинг, який проводиться у разі виникнення надзвичайних ситуацій, забруднення вод внаслідок бойових дій тощо.

Для чого потрібні такі дані? 

Завдяки актуальній інформації про якість води, кожен отримав можливість більш свідомо використовувати водні ресурси, своєчасно реагувати на потенційні екологічні загрози та активно брати участь у збереженні довкілля.

Для органів місцевої влади така інформація є цінною при плануванні водозабору та прийнятті рішень щодо доочищення води підприємствами.

Відомості про якість води є основою і для прийняття зважених рішень у процесі розроблення документів стратегічного планування. Це дає можливість як формувати нову якісну політику, так і коригувати вже існуючі стратегії у сфері захисту довкілля та управління водними ресурсами.