2018-12-18

Презентація Індексу прозорості енергетики

3 грудня 2018 року в лаунж-залі кав’ярні ONE LOVE Coffee у PinchukArtCentre відбулася презентація Індексу прозорості енергетики.

Захід було проведено в рамках проекту USAID «Ініціатива з протидії корупції та підвищення фіскальної прозорості в енергетичному секторі в Україні» (Прозора енергетика), що виконується DiXi Group.

Індекс прозорості енергетики 

Метою заходу була презентація розробленого Індексу та обговорення його важливості як інструменту оцінки інформаційної відкритості енергетичного сектору для уряду та інших зацікавлених сторін, зокрема учасників ринків, громадських організацій, медіа.

Індекс покликаний стати інтегральною оцінкою інформаційної відкритості енергетичного сектору, яка може бути застосована не лише до України, а й до країн регіону (наприклад, договірних сторін Енергетичного Співтовариства) з можливістю подальшого динамічного їх рейтингування за показником прозорості енергетики.

«При розробці Індексу ми базувалися на аналізі застосовних вимог і стандартів, зокрема положень законодавства ЄС щодо енергетичних ринків та звітності компаній. Досліджували і міжнародну практику. Результатом стала система з 287 індикаторів, яка дає відповідь на питання як по ключовим секторам енергетики, так і специфічним питанням. Зокрема, один з головних блоків ми присвятили інформації, яку має отримувати кінцевий споживач. Ми готові обговорювати і вдосконалювати методологію, аби застосувати Індекс не лише про України, а й інших країн. Щоб наступні випуски Індексу біли ще цікавішими», − зауважив керівник проектів DiXi Group Роман Ніцович.

Що ж стосується України, то за попередніми підрахунками першого видання Індексу, її остаточний бал склав 43 (із можливих 100). Це свідчить про те, що відкритість вітчизняного енергоринку є недостатньою.

Старший експерт з юридичних питань DiXi Group Денис Назаренко зазначив, що при підготовці висновків та рекомендацій, базуючись на конкретних фактичних оцінках, команда зазначала галузі з найбільшим рівнем прозорості, а також із найгіршими показниками: «Окрім того, висновки базувалися на дослідженні присвоєних оцінок за окремими критеріями прозорості − наявності інформації, її повноти, актуальності, зручності у користуванні тощо. Відповідно, рекомендації з підвищення прозорості формувалися на підставі виявлених сфер, що потребують покращення. Такий підхід дав змогу підготувати ґрунтовний матеріал для подальшої розробки плану дій з підвищення прозорості як в межах окремих секторальних розділів, які були предметом оцінювання, так і у масштабі усіх оцінюваних категорій на підставі виявлених загальних недоліків у способах та обсягах розкриття інформації».

Нагадаємо, Індекс розробляється в рамках проекту USAID «Ініціатива з протидії корупції та підвищення фіскальної прозорості в енергетичному секторі в Україні» (Прозора енергетика), що виконується DiXi Group.