2019-08-02

Правління ІПВГ вводить в дію новий Стандарт ІПВГ 2019

На відкритті 8-ї Глобальної конференції ІПВГ в Парижі голова Правління ІПВГ Фредрік Рейнфельдт офіційно представив оновлений Стандарт ІПВГ 2019.

Стандарт ІПВГ 2019 року забезпечує подальший розвиток прозорості. Основна увага приділяється тому, щоб оприлюднення та відкриті дані стали постійною частиною урядової та корпоративної звітності, надання інформації зацікавленим сторонам у часовий інтервал та формат, що може підтримувати її широке використання в аналізі та прийнятті рішень. Тепер Стандарт вимагає прозорості контрактів для нових контрактів, які будуть підписані з 2021 року. Також додається перелік нових вимог щодо екологічної звітності та гендерних питань.

Огляд Cтандарту 2019 року

Огляд змін доступний тут. Найбільш істотні зміни включають:

Прозорість контрактів. У багатьох країнах, що впроваджують ІПВГ, договори, підписані державою та компаніями, встановлюють фіскальні умови, які визначають, скільки податку сплачується за видобуток ресурсів. Ці договори часто є конфіденційними, що перешкоджає усвідомленій громадській дискусії щодо того, чи отримує країна справедливе повернення коштів. Стандарт 2013 року був важливим фактором у підтримці прозорості контрактів та вимагав чіткої політики щодо розкриття контрактів, і був ефективним для винесення цього питання на стіл для обговорення на національному рівні. Більшість країн, що впроваджують ІПВГ, вжили заходів щодо публікації контрактів та сприянню громадській дискусії. Стандарт 2019 вимагає публікацію контрактів, підписаних після 1 січня 2021 року. Очікується, що багатосторонні групи зацікавлених осіб включать розкриття контрактів у свій робочий план.

Участь держави та торгівля товарною продукцією. Із 2,5 трлн. дол. США платежів за нафту, газ та видобуток, що охоплюються звітами ІПВГ, опублікованими на сьогодні, близько половини надходить через національні нафтові компанії. Правління ІПВГ погодилось посилити вимоги до розкриття інформації щодо участі держави, операцій, пов’язаних з державними підприємствами, та квазіфіскальних витрат. Співпрацюючи з товарними трейдерами, стандарт ІПВГ також покращив свої вимоги щодо розкриття “перших торгів”, тобто продажу державної частки продукції чи інших доходів, зібраних у натуральній формі.

Навколишнє середовище. Вплив видобувної промисловості на навколишнє середовище є основною темою для публічних дебатів. Стандарт ІПВГ 2019 року ще раз наголосив, що ІПВГ повинно охоплювати істотні екологічні виплати компаніями урядам, а також заохочувати розкриття контекстуальної інформації, пов’язаної з моніторингом навколишнього середовища.

Гендерні питання. Стандарт 2019 року вимагає від багатосторонніх груп врахувати гендерний баланс у своєму представництві та розкривати дані про зайнятість в компаніях, за статтю та професійним рівнем працівників. Нова вимога Стандарту також стосується гендерних міркувань при розповсюдженні даних ІПВГ, а також заохочує багатосторонні групи зацікавлених осіб документувати, як вони враховували гендерні міркування та інклюзивність при прийнятті рішень.

Систематичне розкриття інформації. Стандарт ІПВГ 2019 продовжує зміщувати фокус уваги від публікації звітів ІПВГ до заохочення до систематичного (он-лайн) розкриття інформації, відкриваючи нові можливості для обговорення та нагляду для багатосторонніх груп.