2020-12-10

Понад 20 українських компаній увійшли до Європейського альянсу чистого водню

Понад 20 українських компаній приєдналися до European Clean Hydrogen Alliance (Європейського альянсу чистого водню). Про це повідомляє OilPoint із посиланням на слова заступника міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослава Демченкова під час Першого німецько-українського енергетичного дня.

За його словами, вже в січні Україна буде готова презентувати оцінку потенціалу розвитку внутрішнього ринку водню, в тому числі і використання його в транспорті, а також оцінку впливу цього напрямку на навколишнє середовище.

Ярослав Демченков повідомив, що вже зараз є портфоліо з десятком реальних проектів з розвитку «зеленого» водню, які можна реалізувати спільно з німецькими партнерами за підтримки європейських фінансових інститутів.

У свою чергу заступник генерального директора з розвитку та трансформації ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Павло Станчак повідомив, що, створивши групу з декарбонізації, компанія активно досліджує можливості ГТС щодо передачі водню і сумішей з ним.

За його словами, ОГТСУ в своєму розпорядженні має значний запас маневрених потужностей для перекачування газу, який в рази перевищує потреби, і їх можна було б використовувати для транспортування «зеленого» водню і сумішей.