2016-12-16

Полтавська ОДА провела круглий стіл щодо проблем нафтогазовидобувного комплексу

14 грудня в Полтавській обласній адміністрації відбувся круглий стіл з проблемних питань нафтогазовидобувного комплексу, на якому були присутні керівники області, народні депутати, представники геологічних та видобувних підприємств.

В своїй промові генеральний директор ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України» Петро Голуб висловив позицію геологів та керівництва НАК «Надра України» про те, що основною причиною різкого зменшення видобутку нафти і газу за останні 25 років  є відсутність проведення геологорозвідувальних робіт на нафту і газ державними геологічними підприємствами, якими були відкриті всі розвідані родовища, на яких сьогодні працює нафтогазовидобувний комплекс. Роботи цих підприємств практично призупинено через відсутність державного фінансування та безрезультатні сподівання на інвестиційні кошти.

Як результат, за цей  період не відкрито жодного суттєвого родовища. Для збільшення видобутку нафти і газу потрібні не розмови і популістські заяви, а конкретні дії. Одним з головних рішень є відновлення широкомасштабних державних геологорозвідувальних робіт за рахунок державного фінансування, бо враховуючи особливості наших надр та специфіку геологорозвідувальних робіт, закордонний інвестор або приватний підприємець не піде на високі ризиковані затрати.

Фінансування геологорозвідувальних робіт в період високоефективної роботи нафтогазового комплексу (до 1990 року) відбувалось за рахунок відрахувань від отриманого видобутку нафти і газу та їх акумуляції на окремому спецрахунку, з якого фінансувалась галузь. Пізніше цей збір був об’єднаний з рентною платою і там "загубився". Необхідно відновити порядок фінансування геологорозвідувальних робіт, це лише 1-2% від рентної плати або частини коштів «Нафтогазу», які потрібно направити на пошуково-розвідувальні роботи, в результаті чого розвідані родовища будуть передаватися їхнім же видобувним підприємствам, як це було раніше.

Це єдиний шлях, який може забезпечити власний видобуток, адже в надрах України знаходиться величезний потенціал газу, це 0,95 трлн м 3 розвіданих запасів та 5,6 трлн м 3 оцінених ресурсів. Тому для його освоєння необхідно організувати роботу геологічної галузі по відновленню роботи геологічних підприємств, відмітив П.Голуб.