2015-03-27

Платежі Нафтогазу отримали погодження Державної фінансової інспекції

Державна фінансова інспекція (ДФІ), що з липня 2014 р. здійснює операційний аудит НАК «Нафтогаз України» та проводить моніторинг всіх платежів, які здійснює компанія, перевірила та погодила платежі на суму 159,8 млрд грн. Сума платежів, які не пройшли погодження, складає 79,5 млн грн. Ці платежі не було здійснено.

Зокрема, за період з липня по грудень 2014 року при проведенні моніторингу платіжних доручень Нафтогазу державними аудиторами не погоджено платежі на суму 33,9 млн грн. 

З цих коштів 27,6 млн грн призначені ДАТ «Чорноморнафтогаз», українській компанії, яка перереєстрована у місті Києві після окупації АР Крим Росією та є 100%-м дочірнім підприємством Нафтогазу. Кошти необхідні підприємству для погашення заборгованості по кредиту перед державним банком. 

Ще 5,3 млн грн призначались для оплати стратегії реформування Нафтогазу, розробленої компаніями Ernst&Young та Rothschild. Цей документ було покладено в основу концепції реформування всієї газової галузі України.

За січень 2015 року державні аудитори не погодили платежі на суму 21,9 млн грн, з яких 20,2 млн грн призначались для наповнення статутного фонду ДП «Закордоннафтогаз». 

У лютому 2015 року аудиторами не погоджено платежі на суму 23,6 млн грн (включаючи непогоджені у січні 20,2 млн грн для наповнення статутного фонду Закордоннафтогазу). 

Закордоннафтогаз керує розвідкою та експлуатацією двох нафтогазоносних блоків у Східній пустелі Єгипту — South Wadi El Mahareeth та Wadi El Mahareeth. Роботи на цих блоках, прогнозний ресурс яких становить більше 360 млн тонн нафти, ведуться на основі Концесійних угод, підписаних 7 лютого 2012 року між Закордоннафтогазом за дорученням Нафтогазу, з однієї сторони, та урядом Арабської Республіки Єгипет і Державною нафтовою компанією GANOPE (Ganoub El-Wadi Holding Petroleum Company) — з другої.

Затримка цього платежу створює суттєві ризики для реалізації інвестиційного проекту. Недофінансування підприємства унеможливлює виконання зобов’язань української сторони щодо проведення пошуку та подальшої розробки родовищ вуглеводнів згідно умов Концесійних угод. 

В разі невиконання цих умов, Україна ризикує втратити свої права на розробку цих родовищ, що загрожує втратами інвестицій у розмірі не менше 260 млн грн. Через затримку платежу Закордоннафтогаз наразі накопичив заборгованість за трудовими контрактами та податками в сумі 109 тис. доларів США, що викликає стурбованість єгипетської сторони. Крім того, підприємство не має змоги вчасно розрахуватися з підрядниками.

Нафтогаз не здійснює оплати, які не отримали погодження ДФІ. З огляду на те, що зазначені платежі є обґрунтованими та важливими для функціонування 100% дочірніх підприємств групи і виконання ними своїх зобов’язань перед державою, працівниками та контрагентами, Нафтогаз надав додаткову інформацію ДФІ та очікує на рішення щодо погодження цих платежів. 

Компанія і надалі продовжуватиме сумлінно співпрацювати з ДФІ.