2016-05-24

ПАТ «Укргазвидобування» вдалося розірвати договір СД з ТОВ «Фірма ХАС»

Господарський суд Київської області задовольнив позов «Укргазвидобування» про розрив договору про спільну діяльність з ООО «Фірма ХАС». 20 травня 2016 року було оголошено вступну та резолютивну частини рішення від 20.05.2016 року по справі №911/404/16, яким позов ПАТ «Укргазвидобування» задоволено повністю та розірвано договір про спільну діяльність №60 від 04.02.2004 року з додатковими угодами, сторонами якого є ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «Фірма ХАС».

За договором СД, який було підписано ще в 2004 році, ПАТ «Укргазвидобування» передало ТОВ «Фірма ХАС» право на користування 19 свердловинами. Основну кількість свердловин було передано в 2011 році. Як повідомлялось раніше, причиною рішення про розірвання майже всіх договорів про спільну діяльність з видобутку газу стало невиконання зобов’язань з боку СД.

«Укргазвидобування» пропонувала різні варіанти врегулювання проблемних питань, але після того як не отримала жодної зустрічної пропозиції від СД, змушена була звернутися до суду і подала позови за 6-ма з 8 договорів про спільну діяльність.

Як зазначив Голова Правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко: «Рішення звернутися до суду про розірвання договорів СД було вимушеним кроком. План видобутку 2015 року не виконале жодне підприємство за СД, з початку 2016 року кожного дня по СД відбувалося падіння видобутку на 1 млн. м3. Не виконується й інвестиційна програма, маємо багато питань до обліку газу, ціни реалізації продукції та сплати ренти. СД суттєво зменшили обсяги ремонтів свердловин. Угоди СД тягнуть нас назад, це недопустимо. Особливо саме зараз, коли нам вдалося зупинити падіння й ми починаємо нарощувати видобуток, реалізуючи Програму 20/20».