2015-06-23

Отримання газу з родовища Левіафан в Ізраїлі відкладено на два роки

Видобуток газу в газового родовища Левіафан, яке розташовано на шельфі Середземного моря, наразі планується розпочати в 2020 році, із затримкою на два роки від останньої оцінки.

Нагадаємо, американська Noble Energy та її ізраїльські партнери очікували, що перший газ з цього родовища буде отримано вже в 2018 році. У консорціумі компаній заявили, що під час переговорів з урядом, котрі відбувалися протягом останніх тижнів, стало зрозуміло, що цієї мети досягти не вдасться. Переглянутий графік стане частиною компромісної системи, котру ізраїльський уряд планує затвердити наприкінці місяця. Очікується, що уряд затвердить збільшення експорту газу з родовища Тамар, котрий наразі є єдиним джерелом живлення для внутрішнього ринку. Відповідно до пропонованої нової структури, газ може бути експортований з Тамару, а вже потім з Левіафану.
 
В уряді заявили, що досягнення компромісу з компаніями, котрі займаються розробкою Левіафану, має вирішальне значення для міжнародних відносин Ізраїлю, зокрема, з Єгиптом та Йорданією, котрі підписали листа про наміри купити «блакитне паливо» з Левіафану.