2019-11-26

«Основні зусилля необхідно зосередити на розробці важковидобувних родовищ», — Роман Опімах

У Державній службі геології та надр України відбулася робоча нарада за участі усіх державних геологорозвідувальних компаній, на якій обговорили потенційно привабливі нафтогазові об‘єкти.

Найближчим часом у Службі планують підготувати та виставити на аукціон нові нафтогазоносні ділянки у східній та у західній частинах України. Такі попередні результати наради, що відбулася сьогодні у ДСГН.

«Наше підприємство проаналізувало матеріали геофізичних досліджень, отримані за більш ніж 80 років розвідувальних робіт, — каже генеральний директор ДП«Укрнаукагеоцентр» Петро Голуб. — В результаті такої роботи ми запропонували розглянути до номінації на аукціон кілька ділянок Східного регіону, зосереджених у Дніпровсько-Донецькій западині».

Водночас, спеціалісти та науковці звертають увагу на необхідності дорозвідки діючих родовищ, вивченні ресурсів і розробці високих покладів.

«Враховуючи розвіданість і заліцензованість території України, ми звернули увагу колег на важливості проведення активних робіт на територіях, де розміщені ресурси категорій C3, D1, та D2», — зазначив Петро Голуб.

За словами голови Держгеонадр Романа Опімаха, розробка покладів нафти і газу, що залягають на високих глибинах, — 6-7 км, — потребує значних інвестицій і є довготривалим процесом, але саме там зосереджені запаси газу, стратегічно важливі для енергетичної безпеки держави.

«Основні зусилля необхідно зосередити на розробці важковидобувних родовищ. Відповідно до результатів досліджень, проведених нашими науковцями, за рахунок глибоких покладів можна суттєво збільшити державні запаси нафти і газу», – сказав Роман Опімах.