2020-11-09

ОПЕК з побоюється Байдена і сумуватиме за своїм «другом Трампом»

Ключові члени ОПЕК насторожені, що напруга в альянсі може знову з'явитися через Джозефа Байдена, новообраного президента США. Про це повідомляє Reuters

ОПЕК + "сумуватиме" за колишнім президентом Дональдом Трампом, який перейшов від критики групи до сприяння рекордному скороченню випуску нафти. 

Байден може змінити дипломатичні відносини США з трьома членами ОПЕК - фактичним лідером - Саудівською Аравією та санкційними країнами Іраном та Венесуелою, а також із ключовим виробником, який не входить в ОПЕК, Росією. Росія є лідером серед виробників нафти, об'єднаних з ОПЕК, групою, відомою як ОПЕК +.

Чітке виконання американських санкцій проти Ірану та Венесуели не дозволяло мільйонам барелів нафти щодня виходити з ринку, і якщо Байден пом'якшить ці заходи, збільшення виробництва може ускладнити для ОПЕК баланс пропозиції та попиту.

Байден заявив, що віддав би перевагу багатосторонній дипломатії перед односторонніми санкціями, введеними Трампом, хоча це може не означати скорочення санкцій найближчим часом. У своїй передвиборній кампанії Байден заявив, що повернеться до ядерної угоди Ірану 2015 року, якщо Тегеран відновить повне дотримання пакту.

Трамп вийшов з пакту в 2018 році, ввівши санкції, які скоротили експорт нафти Ірану. Деякі в ОПЕК побоюються, що повернення іранських обсягів збільшить надлишок пропозиції без скорочень в інших місцях, і хвилюються про подальшу участь Москви в ОПЕК +.

Трамп вступив у політичний тиск на Саудівську Аравію та Росію, щоб припинити суперечку, яка спричинила цінову війну і призвела до того, що обидві країни планували нарощувати обсяги виробництва саме тоді, коли пандемія призводила до обмежень на поїздки - а отже, і до попиту на паливо.

Результатом стала безпрецедентна глобальна угода про скорочення поставок нафти приблизно на 20 мільйонів барелів на день, або приблизно на 20 відсотків. Лише ОПЕК + погодився скоротити 9,7 млн барелів на добу.

Для Трампа мотивацією було підняття світових цін на нафту та запобігання банкрутству та сотням тисяч втрат робочих місць в енергетичній галузі США, коли насувалися вибори.

Трамп був прихильником нафтогазової галузі, вікидаючи екологічні норми та загальноприйняту гіпотезу про те, як викиди спричиняють глобальне потепління.

Тим не менше, незважаючи на коментарі Байдена щодо американо-саудівських відносин, радикальні зміни малоймовірні. Регіональні джерела Перської затоки та дипломати заявили, що перемога Байдена не призведе до втрати альянсів, що тривають десятки років.