2022-02-17

ОПЕК+ має збільшити видобуток, щоб знизити волатильність нафтового ринку

Групі виробників ОПЕК+ необхідно видобувати більше нафти, щоб подолати розрив між попитом та пропозицією та знизити волатильність цін, яка цього року призвела до різкого стрибка цін на нафту до майже $100 / бар. 

Один із лідерів альянсу, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль сказав картелю, що він відстає у досягненні цільових показників і має надолужити втрачене. 

«Існує значна різниця між цілями, які країни групи ОПЕК+ встановили щодо рівня видобутку, і тим, що відбувається сьогодні, — сказав Біроль, виступаючи на зустрічі, організованій Міжнародним енергетичним форумом. — Наш останній звіт про ринок нафти показує, що цей розрив близький до 1 млн бар / добу».

Проблема багатьох членів ОПЕК+ у тому, що вони можуть повернути ринку обіцяні барелі. За даними МЕА, 10 членів Організації країн-експортерів нафти, на які поширюються квоти, у січні видобували 23,9 млн б/д у порівнянні з цільовим показником у 24,6 млн б/д.

Зростання попиту та геополітичних криз сприяло зростанню цін на нафту марки Brent на 20 % цього року. При цьому ціни торгуються вище $90 / бар.

Генеральний секретар ОПЕК Мохаммад Баркіндо заявив цього тижня, що картель зосереджений на підтримці достатньої пропозиції на ринку нафти, навіть незважаючи на те, що галузь продовжує боротися з нестачею інвестицій. За словами Бірола з МЕА, високі ціни завдають шкоди багатьом домогосподарствам і можуть стати гальмом для економічного зростання.