2022-09-05

Олександр Селищев розповів про ситуацію з ВДЕ в Україні

Деякі компанії розбирають свої "зелені" електростанції та вивозять їх в сусідні європейські країни, щоб вести бізнес вже там. Нарпояснюється недостатнім рівнем підтримки "зеленої" енергетики державою, вважає Генеральний директор ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев.

За ці півроку учасники ринку стикнулися з величезним переліком нових штучних перепон, створених уповноваженими органами в енергетиці країни.

Влітку Україна експортувала електроенергію у сусідні країни ЄС за надзвичайно вигідними умовами.

Там тарифи б'ють рекорди і продовжують зростати. Водночас українська влада говорить про можливість розширення експортних потужностей міждержавного перетину з ЄС до 6 ГВт.

На жаль, зараз існує ризик ситуації, коли державі доведеться стати імпортером надзвичайно дорогої електроенергії з ЄС з огляду на тимчасову втрату контролю генерації на окупованих територіях. Тому українські сонячні та вітрові електростанції, які вже виробляють дешевшу за європейську електроенергію, стають запорукою енергетичної безпеки України, а також дозволяють державі отримувати прибутки від збільшення обсягів експорту в Європу.

Підприємства ВДЕ можуть не тільки посилювати енергетичну безпеку України, а й опосередковано приносити колосальні доходи за рахунок експорту надлишків електроенергії в енергосистемі. Прямий бенефіціар цих доходів – державні підприємства України.

Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вже два квартали поспіль не переглядає розмір "зеленого тарифу" відповідно до актуальних валютних курсів. В результаті, компанії отримують ще менше виплат за кожен вироблений кіловат ще й зі штучно заниженим розміром тарифу у гривневому еквіваленті.

Варто зазначити, що всім учасникам ринку електроенергії створені умови, які дозволяють покривати більшість потреб на функціонування зараз, восени та взимку. Підприємства ВДЕ в цій ситуації залишилися покинутими напризволяще. Безпосередньо перед початком зими може початися принцип доміно, коли компанії "зеленої" енергетики будуть банкрутувати одна за одною.

З одного боку держава здатна забезпечити 100 % рівень розрахунків, якщо всі відповідальні органи влади підуть назустріч та зрозумілий діалог. Але з іншого – відповідальні державні органи не квапляться вирішувати проблему ВДЕ.

Регулятор взагалі розробляє пропозиції скасувати зелений тариф, та виносить їх розглядати на рівень Секретаріату Енергетичного співтовариства.

Сьогодні вже вкрай важливо ухвалювати рішення, які дозволять не зупинити підприємства ВДЕ. Ці рішення лежать виключно в площині енергетичної безпеки і збереження потужностей під час війни.