2020-06-16

ОГХК відновить роботу Вільногірського комбінату до липня

ПрАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК) має намір відновити роботу фабрики на одній із своїх філій – Вільногірському гірничо-металургійному комбінаті (ВГМК, Дніпропетровська обл.) протягом двох тижнів, інша філія – Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.) продовжує роботу.

Про це повідомили в компанії у відповідь на запит агентства “Інтерфакс-Україна”.

У ОГХК нагадали, що т.в.о. голови правління Пітер Девіс 29 травня для забезпечення інтересів держави і ліквідації корупційних схем підписав розпорядження, що забороняє всі операції з відвантаження сировини, оскільки екс-менеджмент компанії відвантажував продукцію комбінатів за цінами нижче ринкових, і існувала загроза несплати за неї .

“Це рішення ніяк не впливає на виробничий процес і виплату заробітних плат на комбінатах, що входять в структуру ОГХК”, – такий коментар Девіса навели в компанії. За його словами, в даний час без перебоїв здійснюється відвантаження продукції відомим міжнародним компаніям, а також українським споживачам.

Девіс зазначив, що в даний момент в ОГХК є достатній фінансовий ресурс для забезпечення виплат зарплат і премій співробітникам, склади підприємства заповнені продукцією, співробітники комерційних відділів працюють над укладенням нових контрактів на ринкових умовах.

“Підкреслюю, в подальшому продаж продукції буде здійснюватися тільки за ринковими цінами і без участі посередників. Як тільки нові члени правління завершать процес остаточної ліквідації впливу колишнього менеджменту ОГХК на операційну діяльність підприємства, відвантаження продукції буде негайно відновлено”, – зазначив Девіс.

Топ-менеджер також повідомив, що ОГХК має офіційний спеціальний дозвіл на користування надрами, що діє до 2035 року. Відповідно до цього спецдозволу можна стверджувати, що запаси ільменіту на відведених ділянках Межиріченського родовища Іршанського ГЗК складають понад 4 млн тонн, однак загальна кількість покладів двоокису титану на підприємстві вважається інформацією з обмеженим доступом, йдеться у відповіді на запит.

“Зараз ми ведемо інтенсивну роботу зі збору даних про поклади з метою отримання спеціальних дозволів на користування надрами на інших родовищах титанової руди в межах Житомирської області для Іршанського ГЗК. Тоді як на Вільногірському ГМК розробляють програму ведення гірничих робіт, яка дозволить збільшити запаси корисних копалин, що підлягають видобутку. Ці заходи продовжать термін експлуатації Вільногірського родовища титаново-цирконієвих руд”, – пояснив топ-менеджер.

Відповідаючи на запитання про підготовку до приватизації ОГХК, співрозмовник агентства повідомив, що основним завданням є розробка нових площ на обох філіях, в т.ч. розвідка, проведення геологічних і геодезичних робіт.

“Ми активно працюємо над отриманням ліцензій на видобуток сировини, зокрема вже погодили з керівництвом Держгеослужби план дій щодо отриманню спецдозволів на користування надрами на нових ділянках Межиріченського родовища ільменітових руд і домовилися про створення спільних робочих груп з питання отримання ОГХК нових ліцензій на видобуток корисних копалин . Нові ліцензії забезпечать видобуток сировини як мінімум на 10 років вперед, що дозволить підвищувати рівень інвестиційної привабливості компанії та її капіталізацію до приватизації”, – резюмував Девіс.

Уряд в серпні 2016 року відніс ОГХК до переліку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, останнього разу – до літа в зв’язку з коронакризою і карантином. Готує ОГХК до приватизації “BDO корпоративні фінанси” в складі консорціуму Baker McKenzie, Baker Tilly Ukraine і Asset Expertise.

ОГХК в січні-вересні 2019 року скоротив чистий прибуток на 47,8% в порівнянні з цим же періодом 2018 року – до 221,04 млн грн. Чистий дохід збільшився на 5,8% – до 2 млрд 697,82 млн грн.

OilPoint повідомляв раніше, що голова Фонду держмайна (ФДМ) України Дмитро Сенниченко звинуватив колишнього першого заступника голови правління ОГХК Олександра Гладушка в рейдерському захопленні компанії.

«Історично ця компанія була розсадником корупції, щодо попереднього менеджменту порушено кілька кримінальних справ НАБУ на суму збитків близько $ 13 млн. Фонд держмайна разом з правоохоронними органами не допустить рейдерського захоплення державного підприємства і завершить процеси залучення інвестора через приватизацію», – заявив чиновник.