2016-11-25

Офіційна позиція ПАТ «Укргазвидобування» щодо ДКЗ

З метою висвітлення офіційної позиції ПАТ «Укргазвидобування» та попередження невірних тлумачень повідомляємо наступне:

1. Товариство підтримує збереження ДКЗ України, як є єдиного органу, що проводить державну експертизу матеріалів геолого-економічної оцінки запасів родовищ корисних копалин та здійснює єдину науково-технічну політику щодо геолого-економічної оцінки, державного обліку і повноти використання запасів родовищ корисних копалин.

2. Товариство як законослухняне виконує та буде виконувати всі вимого щодо затвердження запасів вуглеводнів відповідно до законодавства України

3. Товариство підтримує скасування процедури введення в дію Протоколів ДКЗ України рішенням спеціальної комісії Держгеонадра України.
Додаткове погодження протоколів ДКЗ України шляхом введення їх в дію, стримує процедуру завершення розвідки та дорозвідки родовищ корисних копалин.
Необхідно повернути норму яка існувала до 2013 року, згідно з якою Протокол ДКЗ вступає в дію за рішенням пленарного засідання колегії ДКЗ України, підписаного головою ДКЗ.

4. Товариство є ініціатором щодо поступового повного переходу України на міжнародну систему обліку запасів і ресурсів SPE – PRMS, яка буде сприяти:
– Залученню міжнародного інвестора на етапі організації проведення Державною службою геології та надр України відкритих аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами;
– Отриманню кредитів та інвестицій для приватних і державних компаній під конкретні проекти, створені на зрозумілій всьому світу класифікації запасів і ресурсів;
– Можливість виходу будь-яких нафтогазовидобувних компаній України на міжнародні біржі.

В кінцевому рахунку перехід України на міжнародну систему обліку запасів і ресурсів SPE – PRMS дозволить дати інструмент для розвитку нафтогазовидобувної галузі і енергонезалежності.