2021-09-08

Обсяги видобутку нафти в Білорусі можуть збільшитися вдвічі

За рахунок розробки нових родовищ нафти Білорусь може найближчими роками збільшити видобуток до 3-3,5 млн тонн на рік, вважає президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Це стало б вирішенням енергетичної проблеми для країни, підкреслив він.

У 2020 році у Білорусі було видобуто 1,71 млн тонн.

Генеральний директор компанії "Белоруснефть" Олександр Ляхов повідомив, що на території Білорусії в останні 4 роки рівень видобутку нафти щорічно нарощується на 20 тис. тонн.

"Ми вийшли колись на плато 5 років тому в 1 млн 640 тис. тонн. Цього року ми плануємо добути мінімум 1 млн 730 тис. тонн. І це зростання видобутку нафти у Білорусії ми плануємо зберегти на найближчі роки", - сказав Ляхов. За його словами, темпи приросту видобутку залежать від ряду чинників. "Це як успішність геологорозвідувальних робіт в традиційній зоні північного прогину - Річиця, Світлогорськ, Жовтневий, так і в останні в зоні Хойнікського району. Буквально останніми роками ми по 2-3 родовища відкриваємо навкруги Хойників. І видобуток нафти в районі вже досяг практично 70 тис. тонн. Ми намагаємося закріпитися на досягнутих рубежах", - відмітив гендиректор. 

"Белоруснефть" планує збільшити видобуток нафти на території Білорусі в 2023 році приблизно на 4 % - до 1,77 млн тонн з традиційних 1,7 млн тонн і стабілізувати нафтовидобуток на цьому рівні в подальші роки.

Основним напрямом пошукових робіт в середньостроковій перспективі стане освоєння нових родовищ у Південній структурній зоні Прип'ятського прогину і залучення їх в розробку. У 2021 році компанія планує збільшити об'єм буріння на 3,5 % - до 170 тис. метрів гірських порід.

До 2025 року програму буріння планується збільшити до 210 тис. метрів на рік. У 2021 році пошуково-розвідувальне буріння буде зосереджено в Центральній і Північній структурних зонах Прип'ятського прогину.

У липні цього року Лукашенко вивів "Белоруснефть" з підпорядкування концерну "Белнефтехим", що потрапив під санкції США.